Az elmúlt évtizedekben riasztó mértékben nőtt az 50 év alattiak körében diagnosztizált bélrákos megbetegedések száma, a Flinders Egyetem két új tanulmánya alapján a jelenségért az étkezési szokások megváltozása lehet felelős – írja a ScienceAlert. A publikációk itt és itt érhetők el.
„Számos közvetlen kapcsolatot azonosítottunk a helytelen táplálkozás és az emésztőrendszeri rák között” – mondta Yohannes Melaku, a csapat tagja. Mint hozzátette, az egészségtelen táplálkozási szokások, így a vörös és feldolgozott húsok, a gyorsételek, a finomított gabonafélék, az alkohol, illetve a cukros italok túlzott fogyasztása aggasztó összefüggést mutat az emésztőrendszeri rákok megnövekedett kockázatával.
A világszerte három rákos halálesetből egyért felelős gasztrointesztinális (GI) daganatok az emésztőrendszerben gyakorlatilag bárhol előfordulhatnak a toroktól a végbélnyílásig. Zegeye Abebe epidemiológus és munkatársai áttekintették a táplálkozási szokásokkal és a GI-rákra vonatkozó kutatásokat és 28 további elemzésre alkalmas tanulmányt azonosítottak. Bár az egyes vizsgálatok között voltak ellentmondások, a publikációk összességében azt sugallták, hogy az egészséges táplálkozási minták általában csökkentik a megbetegedés kockázatát.
A csapat néhány tagja több mint 97 ezer ember adatait is elemezte. Az eredmények alapján azoknál, akiknek étrendje magas rosttartalmú és telítetlen zsírokat tartalmazott, kisebb valószínűséggel alakult ki vastagbélrák. Ez a daganat az előrejelzések szerint 2040-ben 1,6 millió ember halálát fogja okozni.
Mivel világszerte egyre több emésztőrákot, például bélrákot diagnosztizálnak, és egyre gyakrabban az 50 év alattiaknál, ideje cselekedni az emberek emésztőrendszeri egészségének védelme érdekében
– nyilatkozta Melaku. A szakértő szerint tanulmányaik azt bizonyítják, hogy a táplálkozással kapcsolatos oktatás és az egészséges étkezési szokások népszerűsítése kulcsfontosságú lehet.
Bár a konkrét okokat nem tudtak feltárni, a csapat azt gyanítja, hogy az étrend és a rák kapcsolatának hátterében álló mechanizmusok gyulladásos folyamatok, valamint a mikrobiomunkon keresztüli kölcsönhatások lehetnek. Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek, így a bogyós gyümölcsök, leveles zöldségek, gyümölcsök, dió, kurkuma, gyömbér, fokhagyma, citrusfélék és zsíros halak mind gyulladáscsökkentő hatásúak. Ezzel szemben a vörös húsok, a cukros italok és a finomított szénhidrátok, mint például a fehér kenyér, gyulladáskeltők, és növelhetik az inzulinrezisztenciát, ami pedig fokozhatja a rák kockázatát.
Érdemes hozzátenni: a helyzet alaposabb megértéséhez további vizsgálatokra lesz szükség. „Meg kell értenünk, hogy a különböző táplálkozási minták hogyan befolyásolhatják az emésztőrendszeri rák kialakulásának kockázatát” – emelte ki Amy Reynolds, a csapat tagja.