Tudomány

24,6 milliárd kilométerre küldtek parancsot

MARK GARLICK / SCIENCE PHOTO LIBRA / MGA / Science Photo Library via AFP
MARK GARLICK / SCIENCE PHOTO LIBRA / MGA / Science Photo Library via AFP

Végre jó híreket közöl a NASA a Voyager-1 küldetésével kapcsolatban: sikerült mintegy 24,6 milliárd kilométerről átállítani az öregedő űrszonda hajtóműveit – írja az IFLScience. A Voyager-1 minden ember alkotta objektumnál messzebbre jutott, átlépte a heliopauzát és a csillagközi térbe tart, eközben továbbra is gyűjti a felbecsülhetetlen értékű adatokat. Az elmúlt időszakban azonban problémák adódtak vele.

Az űreszköz memóriája mindössze 69,63 kilobájtos. „Az a gomb, amelyet megnyomva kinyitjuk az autónk ajtaját, több számítási teljesítménnyel bír, mint a Voyager űrszondák” – emelte ki Suzanne Dodd projektvezető. Mint hozzátette: figyelemre méltó, hogy a két űreszköz továbbra is működik.

Az elmúlt években a Voyager-1 elkezdte mutatni korának jeleit, például hibás adatokat küldött – a problémát szerencsére sikerült orvosolni. Emellett a Föld irányába felelős hajtóművekkel is adódtak gondok, az egyik üzemanyagcső ugyanis eltömődött.

Az űrszondának három tolóhajtómű-készlete van, kettő a meghajtást, egy pedig a pályakorrekciót szolgálja. 2002-ben az első hajtómű az eltömődés jeleit kezdte mutatni, ezért a NASA áttért a másik használatára, de 2018-ban már ennél is jelentkezett a probléma. Ekkor a Voyager-1 áttért a pályakorrekciós hajtómű használatára, amely mostanra még jobban eltömődött a másik kettőnél.

A NASA hónapok óta tervezi a visszaállítást, ám a folyamat nem egyszerű.

Annak érdekében, hogy energiát takarítsanak meg, miközben a tudományos műszerek továbbra is működnek, a NASA több műszert, valamint több fűtőberendezést is leállított.

Amennyiben hosszú pihentetés után bekapcsolnak egy kihűlt hajtóművet, az súlyos károkat okozhat, ezért először fel kellett melegíteni a rendszert. Mivel az áramellátás szűkös, le kellett kapcsolni az egyik fő fűtőberendezést, hogy jusson energia a hajtómű fűtőrendszerének.

A műveletet augusztus 27-én hajtották végre, majd ismét beindították a hajtóművet. A beavatkozás sikeres volt, ennek ellenére az elkövetkező években a küldetés véget érhet az energiaellátás leállásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik