Tudomány

Rejtélyes földrengések alakulnak ki a német–cseh határon

Animaflora / Getty Images
Animaflora / Getty Images

A Németország és Csehország határán kialakuló furcsa földrengéssorozatok arra utalnak, hogy magma mozog mélyen a felszín alatt – írja a Live Science. A rengések Vogtlandban jelentkeznek, ez egy olyan régió, amely rendszeres, alacsony szintű földrengésrajokról ismert.

Ezek az események általában több hétig tartanak, és többnyire enyhe földmozgásokkal járnak. Torsten Dahm, a GFZ Német Földtudományi Kutatóközpont munkatársa szerint a terület legnagyobb ismert eseményei 4,5-es erősségűek.

Dahm és kollégái nemrégiben fejezték be a Vogtlandban fúrt kutakba telepített új szeizmométer-hálózat telepítését. Ezek a műszerek egy olyan március végi földrengéscsoportot rögzítettek, amelyhez hasonlót a térségben eddig nem érzékeltek. A korábbiakhoz képest a raj középpontja 15 kilométerrel északabbra ugrott, és ahelyett, hogy egy függőleges törésvonalnál zajlott volna, úgy tűnik, hogy egy közel vízszintes földalatti struktúránál történt.

Dahm szerint a megfigyelés meglepetést okozott számukra, úgy tűnik, a régió szeizmikus szempontból komplexebb a vártnál.

Vogtland messze van a tektonikus lemezek peremeitől. Dahm szerint egyelőre nem világos, hogy miért jönnek létre földrengések a térségben, de valószínűleg a magmából mintegy 50 kilométeres mélységben feltörő szén-dioxid áll a háttérben. A területen nincsenek aktív vulkánok, és nagyon kevés bizonyíték van az ősi vulkáni tevékenységre erre.

A kutatócsoport egyik fő kérdése az, hogy a magma valóban a köpenyből kerül-e ki ezen régió alatt, vagy a rengéseket a magma által termelt folyadékok és gázok okozzák. A kéreg nyomása valószínűleg megakadályozná, hogy az anyagok kitörjenek, de idővel felhalmozódhatnak.

Amennyiben ez így van, a kutatók szerint elképzelhető, hogy a békés térségben egy nap vulkánok törjenek ki. A másik forgatókönyv, hogy a magma továbbra is a felszín alatt marad, kisebb földrengéseket idézve elő.

Az eredmények más területek szeizmikus aktivitásának vizsgálatában is segíthetnek. „A szeizmicitás nagyon pontos megfigyeléseivel most jó lehetőség nyílik arra, hogy jobban megválaszoljuk a kérdést: valójában mi okozza a földrengésrajokat” – tette hozzá Dahm.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik