Több millió nő fájdalmaira jelenthet megoldást ez a kezelés

Magyarországon is rengeteg nőt érint az endometriózis.

Jelentős áttörést értek el a női meddőségi esetek majdnem egyharmadának hátterében álló, gyakran nagy fájdalommal járó endometriózis kutatásában ausztrál tudósok – írja a Guardian. A Sydney-ben található Royal Hospital for Women kutatói szerint a felfedezés hatékonyabbá teheti az ismeretlen eredetű betegség kezelését.

Az endometriózis egy krónikus betegség, amely Magyarországon nagyjából 200 ezer nőt érint. Jellemző tünetei közé tartozik a hasi fájdalom, az erős menstruáció, a puffadás, a hólyag- és bélvérzés, a fáradtság, illetve a fájdalom által kiváltott szorongás és a meddőség.

Az ausztrál kutatók szöveteket tenyésztettek ki az endometriózis összes ismert típusából, és összehasonlították, hogyan reagálnak ezek a különböző szövetfajták a kezelési módokra. A kutatás eredményeként az orvosok ezentúl célzottan más-más kezelést írhatnak elő az endometriózis típusától függően, ami hatékonyabbá teszi a gyógyítást.

Jason Abbott, a klinika szülész-nőgyógyász professzora szerint az eredmény ahhoz az áttöréshez hasonlítható, amelyet három évtizede értek el a mellrák gyógyításában.

Mint mondta, harminc évvel ezelőtt az összes mellrákos beteg ugyanazt a kezelést kapta. „Ma azonban már tudjuk, hogy a mellráknak több típusa létezik, és az egyes eseteket ennek megfelelően kell kezelni” – fejtette ki Abott. Kiemelte: az új kutatási eredményeknek köszönhetően képesek lesznek felmérni, hogy egy pácienst a betegség agresszív, invazív formája fenyegeti-e, és ilyen esetekben a termékenységét megtartó célzott kezelést adják neki.