Nagyvilág

Német külügyminiszter: Rosszul ítéltük meg az afgán helyzetet

Christoph Soeder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Christoph Soeder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Rosszul ítéltük meg a helyzetet, és ezen nincs mit szépíteni,

mondta a német külügyminiszter hétfőn Berlinben a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztánról.

Heiko Maas tájékoztatóján kiemelte, hogy a kabuli nemzetközi repülőtéren uralkodó állapotokról „rendkívül fájdalmas” és mindenkit mélyen megrázó képek érkeznek.

Ezek a felvételek is azt mutatják, hogy a német kormány, a hírszerző szolgálatok és az egész nemzetközi közösség tévesen ítélte meg az afganisztáni helyzetet. Senki nem tudta megjósolni, hogy „az afgán biztonsági erők milyen sebesen hátrálnak meg és kapitulálnak a tálibok előtt” – mondta a miniszter.

Mi sem láttuk mindezt előre, és egy ilyen napon, mint ez a mai, az őszinteség is azt parancsolja, hogy ezt a legteljesebb mértékben beismerjük,

emelte ki a német diplomácia vezetője. Kifejtette, hogy a téves helyzetértékelés ügyét fel kell majd dolgozni, de egyelőre a Kabulban rekedt emberek kimentésére kell összpontosítani. Mint mondta, elindult a német hadsereg (Bundeswehr) légi művelete, amely azt célozza, hogy a lehető legtöbb embert kimentsék Kabulból a német állampolgárok, afgán munkatársaik és közvetlen családtagjaik közül.

A NATO legnagyobb veresége

Az afganisztáni káosz és a modern fegyverek tálib kézre juttatása „a NATO történetének legnagyobb veresége” – írta Janez Jansa szlovén kormányfő hétfőn a Twitter-oldalán, hozzátéve: Szlovénia mint szövetséges, osztozik a felelősségben.

Az afgán szövetségesek tálib-terrorra hagyása szégyenletes cselekedet. Mindez egy korszak végének szimbóluma,

írta Jansa a bejegyzésben.

A szlovén csapatok május végén vonultak ki Afganisztánból. Ljubljana jelenleg segíteni próbál a szlovén katonákat segítő afgán személyzetnek, amelyek többsége vélhetően Olaszország segítségével már biztonságba került. Szlovénia Olaszországgal közösen vett részt a NATO afgán missziójában – idézte fel a szlovén sajtó.

A NATO áprilisban közölte, hogy szeptember 11-ig kivonja békefenntartóit Afganisztánból. Májusban a radikális iszlamista tálib felkelők átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. A radikális iszlamisták vasárnap bevették a fővárost, Kabult is. Ezelőtt nem sokkal Asraf Gáni afgán elnök külföldre menekült, a kormány pedig összeomlott.

Matej Tonin szlovén védelmi miniszter közölte: jelenleg három szlovén állampolgár tartózkodik Afganisztánban, akik kimenekítésén még dolgozik Ljubljana.

(MTI)

Kapcsolódó
A kormány vizsgálja, hogyan tudna segíteni a magyar csapatokat Afganisztánban segítő személyeknek
Korlátozás nélkül viszont nem fogad be menekülteket – közölte a külügyminisztérium.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik