Nagyvilág

Már több mint 18 ezer embert kimenekítettek Kabulból

MTI / EPA
MTI / EPA
A NATO a számot hét végén megduplázná, mert még mindig nagyon sokan várnak segítségre.

Több mint 18 ezer embert már evakuáltak a kabuli nemzetközi repülőtérről a tálib hatalomátvétel óta. Ezt egy névtelenséget kérő NATO-tisztségviselő közölte, aki szerint még mindig sokan várnak segítségre, ezért az észak-atlanti szervezet hét végén megduplázná az evakuálandók számát.

John Kirby, a Pentagon szóvivője azt közölte, az elmúlt 48 órában naponta 2000 embert evakuáltak, és igyekeznek a folyamatot még  felgyorsítani. Ned Price amerikai külügyi szóvivő szerint csütörtökön 6000 ember evakuálását hagyták jóvá, őket nemsokára katonai gépen szállítják el Afganisztánból.

A Pentagon csütörtökön közölte, amerikai harci repülőgépek repültek át Kabul felett, felügyelve az evakuálás biztonságát. Hank Taylor vezérőrnagy közölte, hogy megnyitották a repülőtér több kapuját is az országot elhagyni kívánó emberek előtt.

A nyugati országok a Hamid Karzai repülőtéren keresztül evakuálják állampolgáraikat és a diplomáciai képviseleteik személyzetét. Az kimenekítésről készült felvételek kaotikus jeleneteket mutatnak, számos afgán próbál feljutni az országot elhagyó gépekre – írta az MTI.

Közben a tálibok egyik tisztségviselője azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy több ország és szervezet vette fel velük a kapcsolatot, kérve, segítsenek állampolgáraik, munkatársaik elszállításában.

Joe Biden közölte: minden amerikai állampolgárt kimentenek. Az amerikai elnök hozzátette, az amerikaiak evakuálásának augusztus 31-ei határideje után is Afganisztánban maradhatnak a katonák.

Ha maradnak amerikai állampolgárok, akkor addig maradunk, amíg mindannyiukat ki nem hozzuk

– mondta Biden a héten az ABC News hírtelevíziónak. Az elnök heves bírálatoknak van kitéve a kivonulás kezelése miatt. Az afgán főváros vasárnap került a tálibok uralma alá, a szélsőséges iszlamisták az amerikai csapatkivonással párhuzamosan, harc nélkül foglalták el a várost a kormányerőktől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik