Tudomány

Sírfelirata szerint 148 évig élt egy férfi

Kjell-Arne Larsson / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP
Kjell-Arne Larsson / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP

Érdekes sírkő található egy Londontól 24 kilométerre fekvő település, Ware temetőjében. A felirat arról tanúskodik, hogy az alatta nyugvó William Mead 148 éves, 9 hónapos, három hetes és 4 napos korában távozott az élők sorából 1652. október 28-án. Abban a korban, amikor az emberek átlagos élettartama 30-40 év volt – írja az IFLScience.

Hogyan „csinálta”? A választ Mead története adja meg, aki életében számtalan gyógyszert készített, köztük életelixírt is. Csaknem másfél évszázados élete azonban inkább ügyes marketingfogásként, semmint csodaszereinek sikereként értendő. Még akkor sem, ha igen népszerűek voltak a környéken.

Kell jobb reklám a hosszú életet ígérő csodaszereknek annál, mint hogy feltalálójuk csaknem 149 éves koráig élt?

Nem tudni, hogy a felirat dr. Mead, a felesége, vagy az üzletet folytató szakemberek ötlete volt-e, de fektettek bele energiát, az biztos. Kiderült ugyanis, hogy idővel a doktor sírköve olvashatatlanná kopott, ekkor a Mead család minden sírkövét egy félreeső helyre helyezték át, ám dr. Meadét az eredeti helyen újraállították. Az új táblát az egyházi feljegyzések szerint 1797 januárjában egy David Cock nevű hertfordi kőfaragó készítette, és „Ware egyházfelügyelői” finanszírozták.

Miért? Mert Dr. Mead szabadalmaztatott gyógyszereit még a XIX. században is árulták a város vegyészei, a sírkő pedig évszázadokon át az életelixír remek „reklámtáblájának” bizonyult.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik