Jelentősebb eső érkezik

A napfényes, szép őszi időt egy szerdán érkező csapadékhullám szakítja meg, de az eső hamar odébbáll.
Kapcsolódó cikkek

Hétfőn nedvesebb légrétegek érkeztek hazánk fölé, főként nyugaton és az ország középső tájaira hoztak számottevő csapadékot. Kedden már inkább csak keleten kell kisebb esőkre számítani, máshol a napsütésé a főszerep, 20-23 fokkal szép, őszi időnk van.

Az újabb csapadékhullám szerdán este érkezik délnyugat felől, az ország mintegy 70 százalékán számíthatunk ismét az aszályt enyhítő, jelentősebb esőre

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Eső után szép hétvége

Északnyugat-Európa felett egy erős ciklon alakult ki, de elég távol tőlünk ahhoz, hogy hatását csak közvetve érezzük. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a ciklonról leszakadó nedvesebb gócok jutnak el térségünkbe, ráadásul egyre inkább „kifáradva”.

A csapadék ezért nyugaton és a középső területeken a legintenzívebb, itt 8-15 mm-re számíthatunk, keletre haladva azonban már csak szórványosan várható eső.

A nedves légrétegek már szerda este megérkeznek délnyugatról, éjjel és még csütörtök délelőtt is esni fog, a csapadékzóna lassan kelet felé húzódik, nyomában pedig kiderül az ég, kisebb enyhülés veszi kezdetét. A péntek száraz, enyhe időt hoz, a hétvége pedig kifejezetten kellemes őszi idővel, sok napsütéssel, 21-23 fokos csúcshőmérsékleteket ígér.

Szárazabb, de hűvösebb lesz a folytatás

A jövő héten aztán az említett ciklon hatása erőteljesebbé válik, az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a hét első napjaiban ismét enyhe, de nedves levegő érkezik. Időjárásunk mozgalmasabbá, csapadékosabbá válik.

Közben a ciklon középpontja lassanként déli irányba mozdul, és október 6. környékén átvonul rajtunk a hidegfrontja, utána pedig szárazabb, de hűvösebb, napok következnek 12-17 fokos maximumokkal.

Nemrég a modellek már október elejére jelezték az időjárási hullámvasutat, amin hidegbetörések és felmelegedések váltják egymást nagy iramban, ám ez mostanra kitolódott. Jelen állás szerint a hónap második felére látszik a változékony, hidegbetörésekkel tarkított időjárás beköszönte.