Olga Pankova / Getty Images
Tudomány

Ezért tudunk teljesen rászokni a katasztrófahírekre

A Washington Egyetem kutatói megvizsgálták, mely agyterület felelős azért, hogy egyes emberek teljesen rá tudnak szokni a katasztrófahírekre. A Study Finds beszámolója szerint a kutatók azt találták, hogy a megküzdési mechanizmus, amivel az ember feldolgozza a bizonytalan, veszélyes időket, az agyi szerkezetből adódhat. A koronavírus-járvány alatt az úgynevezett „doomscrolling”, vagyis a rossz hírek vég nélküli görgetése a közösségi médiában általános megküzdési formává vált, hiszen a karantén miatt nagyon másra nem volt lehetősége az embernek. Emellett

vannak, akik megnyugszanak, ha minden lehetséges információt a magukénak tudhatnak, vannak azonban olyanok is, akiket a teljes információhiány érint jobban. 

A szakértők szerint a modern életvitelünk, különösen ez a „doomscrolling” viselkedés olyan agyi áramköröket írhat újra, amelyek évezredek alatt fejlődtek ki, hogy segítsenek túlélni a folyamatosan változó és bizonytalan világban.

A tudósok majomkísérlettel figyelték meg, melyik állat szeretné látni a pozitív és / vagy negatív kimenetelt, és melyik fordul el inkább, mielőtt lenne lehetősége rá. Mindezt ugyanúgy megtették a negatív és a pozitív híreknél is, tehát a viselkedés azt jelentette, hogy inkább nem kértek az információból, mindegy, hogy az milyen típusú volt.

A szakértők rájöttek, hogy az információéhség pozitív és negatív híreknél is ugyanúgy viselkedik: ha valaki szeret tudni a világ dolgairól, akkor az a pozitív és negatív információkat is akarja, aki pedig nem, az inkább teljesen elzárkózik mindkettő elől.

A kutatás során mérték a majmok agyi aktivitását is, és kiderült, hogy az úgynevezett elülső cinguláris kéreg felel az információkhoz való attitűd kialakulásáért. A ventrolaterális prefrontális kéregben pedig olyan sejtek találhatók, amelyek aktivitása visszatükrözi, hogy az állatok akarnak-e több információt tudni valamiről, vagy sem. Ezek a felfedezések például a szorongás vagy a kényszerbetegség jobb kezeléséhez is hozzájárulhatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.