Tudomány

Gyorsabban fut az ember, ha rózsaszín italt iszik

Arx0nt / Getty Images
Arx0nt / Getty Images

A Westminsteri Egyetem kutatása szerint gyorsabban és hosszabb ideig tud futni az, aki rózsaszín italt iszik, mint az, aki átlátszót – olvasható az EurekAlerten. A Frontiers in Nutrition tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a pink italok akár 4,4 százalékkal is növelhetik a teljesítményt csak azért, mert vidámabb a színük.

Talán nem meglepő, hogy ez az első olyan kutatás, ami az italok színéből próbál meg sportteljesítményre következtetni. A kutatás során a résztvevőknek 30 percet kellett futógépen futniuk egy szabadon választott, de egyenletes tempóban. Mozgás közben vagy rózsaszín, mesterségesen édesített és kalóriaszegény italt kellett öblögetniük, vagy pedig átlátszó, szintén mesterségesen édesített és kalóriaszegény üdítőt. Korábban kutatások már kimutatták, hogy a szénhidrátot tartalmazó sportitalokkal való öblögetés növelheti a teljesítményt.

A színen kívül mindkét ital megegyezett mind ízben, mind összetételében, a rózsaszínhez mindössze ételszínezéket kevertek a kutatók.

A rózsaszín csapat átlagosan 212 méterrel futott távolabb, a teljesítmény pedig 4,4 százalékot javult. A mozgás őket nagyobb örömmel töltötte el, mint azokat, akik átlátszó itallal öblögettek. A szakértők szerint a rózsaszín árnyalat hatással volt a sportolókra, ezt az eredményt a jövőben pedig számos területen fel tudják majd használni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik