Tudomány

Középkori épület maradványaira bukkantak egy népszerű bárban

Egy gazdagon díszített, 12. századi közfürdőt rejtettek Sevilla egyik népszerű tapas bárjának falai – írja az MTI a The Guardianre hivatkozva. A sevillai székesegyház mellett 1923 óta működő Cervecería Giralda tulajdonosai tavaly nyáron határozták el, hogy belevágnak az étterem régóta tervezett felújításába.

Egy helyi legenda és egy történelmi dokumentum szerint a bár helyén egykor egy hammám, a török és arab térségben elterjedt közfürdő állt. A helyiek többsége ugyanakkor úgy vélte, hogy a Cervecería Giralda egyedi külsejének az az oka, hogy Vicente Traver építész neomudéjar, azaz a mór és iszlám építészet jegyeit felelevenítő stílusban álmodta meg az épületet és a felette lévő hotelt az 1920-as évek elején.

David Carbajo / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Antonio Castro, a bár egyik tulajdonosa szerint a fürdő felfedezését annak köszönhetik, hogy Álvaro Jiménez régészt is bevonták a munkálatokba. A szakember ismerte ugyan a helyi szóbeszédet a régi fürdőről, de nem hitt benne.

Tavaly nyáron a mennyezet gipszvakolatának bontása közben egy nyolcágú csillagot formáló tetőablakra bukkantak, amiből azonnal tudták, hogy megtalálták a középkori fürdőt.

A későbbi munkálatok során előkerültek a geometriai formákkal és nyolcágú csillagokkal díszített falak, illetve a különböző alakú tetőablakok.

A 12. századi fürdő egy olyan időszakból származik, amikor egy berber eredetű középkori muszlim dinasztia, az Almohádok uralták a mai Spanyolország, Portugália és Észak-Afrika egyes területeit. Noha a mészvakolat egy részét még el kell távolítani, a munkálatoknak hála a hammám új életre kelt és a Cervecería Giralda két-három héten belül újra megnyitja a kapuit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik