Tudomány

Vizeletét próbálta inni a Mátyás-hegyi barlangban rekedt három fiatal

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2018. 07. 10. 10:48

Vak sötétben kuksoltak egy álló hétig, teljesen leszámoltak az élettel, mire rájuk találtak. Találékonyságuk mentette meg az életüket 1961-ben.
Korábban a témában:

A világ jelenleg a thaiföldi, vízzel elárasztott barlangba szorult gyerekek szabadulásának drukkol: nyolc kis focista már kijutott, de az edző és négy fiú még bent van. A legfrissebb hírekre várva most annak jártunk utána, mi volt a hazai barlangi mentés történetének legizgalmasabb esete. Furcsa lenne, ha barlangjairól (is) híres fővárosunk híján lenne ilyennek.

A három fiú életveszélyes és csaknem tragédiával végződő 1961-es kalandjára a Magyar Barlangi Mentőszolgálat weblapján bukkantunk rá a szervezet történetének bemutatásánál.

A tűzoltók már nem segíthetnek

A Barlangi Mentőszolgálatot a szó szoros értelmében az ÉLET hívta létre

– indul a szöveg és a folytatásból kiderül, ez szó szerint így igaz. Budapest páratlan abból a szempontból is, hogy belterületén, tömegközlekedéssel is jól megközelíthetően több kilométeres barlangrendszer húzódik. A budai hévizes eredetű barlangok ráadásul jellegzetesen labirintusos járatrendszereket alkotnak, nem nehéz bennük eltévedni.

A népnyelv az 1930-as évek óta nevezi Tűzoltó-barlangnak a Mátyás-hegyi barlangot, mert a rendszeresen föld alatt rekedt túrázókat a tűzoltóság segítette a felszínre. Azóta e barlang hosszúságát megtízszerezték, de az eredeti barlangrész ma is viseli a Tűzoltó-ág nevet.

A barlangászat iránti lelkesedés a II. világháború után vett új lendületet, méghozzá akkorát, hogy a lelkes amatőrök rendre felfeszegették a lezárt bejáratokat. Olyan sűrűn, hogy azokat egy idő után már meg sem javították. Egyre többen tévedtek el, és mivel már a tűzoltóság sem tudta tartani a lépést az egyre kiterjedtebb feltárt barlanghálózattal, a rendőrség inkább tapasztalt barlangászok segítségét kérte a mentőakciókhoz.

Vaklárma volt az első

Innen indul történetünk, pontosabban egy vakriasztással 1961-ben. Történt ugyanis áprilisban, hogy két eltűnt diák megkeresésére érkezett riasztás. Az első, rutin műveletek nem jártak sikerrel, mire megmozdult az ország és minden épkézláb barlangász Magyarországról a srácokat kereste egy héten át, miközben egyre kevesebb esélyét látták, hogy élve előkerülnek.

A széles körű nyomozás végül kiderítette, hogy a fiatalok Jugoszláviába disszidáltak, és szándékosan hagytak maguk mögött barlangba menetelre utaló, elterelő nyomokat.

A bármikor riasztható mentőszolgálat fontosságát viszont eztán már senki nem kérdőjelezte meg, főleg a csaknem tragédiával végződött ominózus eset után, ami ugyancsak a szolgálat alapítási évében, ’61-ben történt.

Sokáig rossz helyen keresték őket

Egy hétvégén két középiskolás és egy huszonéves fiatal ereszkedett le a Mátyás-hegyi barlangba, majd napokig nem adtak életjelet magukról. Egyes halvány jelek ugyan utaltak arra, hogy a föld alatt lehetnek, ám a hatóságok nem erre fókuszáltak: a társaság legidősebb tagjának tudniillik meggyűlt már a baja a törvénnyel egy illegális határátlépés kapcsán, ezért a nyomozás – pláne az áprilisi eset után –inkább erre irányult.

Az idő vészesen fogyott, épp ezért a társaság egy barátja közvetlenül fordult a Barlangi Mentőszolgálathoz, hogy erős gyanúja szerint az ifjakat odalent kellene keresni. Az is kiderült, a Mátyás-hegyi barlangban kell őket keresni, így igaz, hogy eltűnésük után hat nappal, de e legújabb értesítést követően mindössze négy órán belül megindult a mentés.

Már leszámoltak az élettel

A három srác reménytelenül eltévedt a barlang egy félreeső járatában. Egyetlen elemlámpa volt náluk, de hamar tönkrement, miután leejtették: vak sötétben maradtak étlen-szomjan. A hideg, a kihűlés nagyon komoly fenyegetést jelentett, de ennél is kétségbeejtőbb volt a vízhiány.

Kínjukban saját vizeletüket próbálták inni, de helyzetük ettől csak rosszabb lett – aztán ritkán lehulló vízcsepp hangjára lettek figyelmesek.

Hosszas tapogatózással megtalálták a forrását – a páradús levegőből kiváló víz csöpögött a mennyezetről –, és kiváló ötletük támadt. Kitépték a zsebüket, agyaggal tapasztották ki és a gyenge csepegés alá tartották. Hosszú idő után, amikor kissé nedves lett, az egész tartalmat a szájukba csavarták.

Egy hetet töltöttek el így, amikor rájuk találtak, már leszámoltak az életükkel. Egyetlen reményük ugyanis az volt, hogy a következő hétvégén esetleg kirándulók rájuk bukkanhatnak, ám saját időszámításuk szerint akkor már hétfő volt. Tudták, a következő hétvégéig nem bírják ki.

Átfagytak, halálra rémültek, de találékonyságuknak köszönhetően mind a hárman túlélték a kalandot. Egy hónapot töltöttek kórházban, mire visszanyerték régi önmagukat.

(Cikkünk forrása: Magyar Barlangi Mentőszolgálat. Kiemelt kép: A barlang bejárata.  Fotó: Szenti Tamás / Wikipedia)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nikola Gruevski, Macedonia's prime minister, speaks during the 10th Bloomberg BusinessWeek European Leadership Forum, in London, U.K., on Tuesday, Nov. 23, 2010. The one day conference brings together key speakers from Government, Finance and International companies at City Hall, in London. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.