Tudomány

Szétrobban a világ legrusnyább állata

24.hu
24.hu

2018. 05. 24. 11:15

Korábban a témában:

Fenti képről nyugodtan hihetnénk, hogy egy animációs film teljesen ütődött, ám annál szerethetőbb, jóindulatú egyik főhősét ábrázolja. Pedig nem. Ő egy teljesen valódi mélytengeri élőlény, a skorpióhalak rendjébe tartozó faj, a Psychrolutes marcidus egyede, név szerint Mr. Blobby. Merthogy angolul a fajt blobfishnek hívják.

Ez a példány pedig 2013-ban megnyerte a világ legrondább teremtményét kereső szavazást, és az ábrázatát elnézve trónja nincs is veszélyben. Sőt, azóta a világ csúnya állatainak megmentésére létrejött szervezetnek is ő a „reklámarca”.

A dolog szépséghibája, hogy Mr. Blobby csak akkor annyira ronda, hogy az már vitán felül cuki, ha elpusztult és a felszínre vetődött.

Magyarul a világ legrondább állata egy tetem, az élő hal teljesen másképp néz ki.

Tökéletes élőlény

Ausztrália és Tasmánia partjainak közelében él az örök sötétség jéghideg birodalmában 600 és 1200 méteres mélységben. A tengervíz nyomása itt 60-120-szorosa a felszínen mértnek, az embert azonnal megölné. Ezek a legfeljebb 30 centire megnövő állatok viszont kiválóan alkalmazkodtak a pokoli körülményekhez.

Úszóhólyagjuk nincs, azt azonnal „szétrobbantaná” az iszonyatos nyomás, testük nagy részét pedig a víznél valamivel kisebb sűrűségű kocsonyás anyag alkotja. A fenék felett lebegve táplálkoznak, gyakorlatilag minden náluk kisebb fenéklakót – főleg rákokat – elnyelve. Ilyen mértékű izomhiánnyal nem nevezhetjük őket úszóbajnoknak sem, de ezt nem is bánják: az áramlattal sodródnak.

Így nézett ki Mr. Blobby, amíg élt:

Wikipedia/Rachel Caauwe

Szétrobban, szétesik, elfolyik

Élőhelyüknek köszönhetően egészen az utóbbi időkig nem is tudtunk létezésükről, és ez volt a nagy szerencséjük. Aztán megjelentek a nagy mélységbe leeresztett, a tengerfeneket szó szerint letaroló hálók, és egyre több szerencsétlent hoztak a felszínre. A problémák olyan 300 méteres mélységtől – vagy az ő szempontjukból magasságtól – kezdődnek.

A fokozódó belső nyomás elpusztítja az állatot, és mivel semmi nincs, ami testét egyben tartaná, a felszínre érve az is szétfeszül, szétfolyik.

Innen a mókás külső, ami így talán már nem is olyan vicces vagy cuki. Ennél sokkal nagyobb baj, hogy ez a faj emberi fogyasztásra alkalmatlan, a fenékhálózás „járulékos veszteségeként” elpusztított kocsonyás testű halak sok-sok tucatnyi más faj képviselőivel együtt mennek a szemétbe. Arról persze fogalmunk sincs, hányan élhetnek még az óceánban, veszélyeztetettek-e vagy nem, milyen hatással van a fajra a halászat.

Ami Mr. Blobbyt illeti, jelenleg egy Ausztrál múzeumban, alkoholba áztatva lehet őt megtekinteni. Történetének viszont mindenképp van pozitív hozadéka: a még meg nem ismert de máris kipusztulással fenyegetett, illetve a csúnyának, taszítónak tartott állatok keresve sem találhattak volna nála ikonikusabb képviselőt maguknak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Chris and Nancy Brown embrace while looking over the remains of their burned residence after the Camp fire tore through the region in Paradise, California on November 12, 2018. - Thousands of firefighters spent a fifth day digging battle lines to contain California's worst ever wildfire as the wind-whipped flames cleaved a merciless path through the state's northern hills, leaving death and devastation in their wake. The Camp Fire -- in the foothills of the Sierra Nevada mountains north of Sacramento -- has killed 29 people, matching the state's deadliest ever brush blaze 85 years ago. More than 200 people are still unaccounted for, according to officials. (Photo by Josh Edelson / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.