Tudomány

Íme, a csúfság világrekordere

Egy nagy rózsaszín zselé, amely magatehetetlenül sodródik az áramlatokkal és nem tesz mást, csak zabál. Valójában egy halról van szó, és nyugodtan nevezhetjük a világ lustájának is. Már amíg ki nem pusztítjuk...

Sikeresen lezárult a legcsúnyább állat kiválasztására kiírt szavazás. A győztes pedig egy hal, a magyar névvel egyelőre nem rendelkező blobfish. A szépség és rondaság fogalma természetesen relatív, és amiért emberi szemmel végtelenül visszataszítónak látjuk, valójában egy ügyes túlélési stratégia.

Forrás: strangedimensions.com

A blobfish Ausztrália és Tasmánia közelében 600-1200 méteres mélységben él. Ritkánkerül emberek szeme elé, leginkább halászok hálójába akadva bukkan a felszínre, ám ők is visszadobják, mert ehetetlen. Az egész állat egy pikkelyek nélküli zselés, rózsaszín massza, gyakorlatilag önállóan mozogni sem tud. De nincs is rá szüksége, hiszen sűrűsége kisebb, mint az óceán vizéé, így az aljzat fölött lebeg és sodródik az áramlatokkal.

Miközben tehetetlenül sodródik, minden útjába kerülő lényt felfal. Nevezhetjük a világ lustájának is, hiszen szó szerint meg sem mozdul, csak eszik. Bár “gazdaságilag” értéktelen, a faj a vonóhálós halászati technika miatt mára közel került a kihaláshoz.

A szavazást nem öncélúan írta ki a ronda állatok megmentéséért szerveződött egyesület. Az akcióval arra akarják felhívni a figyelmet, hogy nem csak a “cuki” állatok megmentésére kell pénzt és energiát fordítani. Sőt. Bármilyenaranyosnak és szeretnivalónak is találjuk például a pandát, a koalát, a kis tigriseket vagy a gorillakölyköt, sokuk eltűnése nem forgatná fel fenekestül a természet egyensúlyát.

Ezzel szemben számtalan olyan apró, csúnya, “jelentéktelen” élőlény áll a pusztulás szélén, amelyek többségéről az átlagember nem is hallott. Szerepük azonban kulcsfontosságú az ökoszisztéma szempontjából, eltűnésük egész életközösségeket rántana magával.

Ajánlott videó

Családonként átlag 50 millió forint – ennyi vagyona van a magyar háztartásoknak egy friss felmérés szerint. A leggazdagabb családoknál, a felső tíz százalékban 200 millió jut egy háztartásra, elsősorban rájuk fókuszál egy új kezdeményezés, amely az utódlási, öröklési ügyekben igyekszik segíteni a gyászolóknak. Vezetőjével a családi vagyonokról beszélgettünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!