Tudomány

Kiakadtak a valódi tudósok a stock fotókon ábrázolt kutatóktól

Ha hinni lehet a stock fotóknak, a tudósok jelentős része egész nap színes folyadékokat nézeget. Az illusztrációkon megjelenített tevékenységeknek természetesen nincs sok köze a valódi kutatói munkához.

Az elmúlt hetekben több kutató is úgy döntött, hogy a Twitteren mutatja be a szakmájához fűződő legröhejesebb stock fotókat. A szakértők bejegyzéseikben lerántják a leplet:

a képek teljesen irreálisan ábrázolják a tudósok munkáját.

Az egész Nicole Paulknál, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem biokémikusánál és biofizikusánál kezdődött – számol be a The Verge. A szakértő épp egy munkáját bemutató prezentáción dolgozott, melyhez próbált életszerű fotókat gyűjteni. A képügynökségek által tárolt illusztrációk közt azonban nem talált megfelelő fotót.

Ehelyett olyan képekre bukkant, melyeken egy „tudós” nagy átéléssel egy darab szárazjeget bámul. Paulk jót nevetett a dolgon, hiszen nincs olyan kutató, aki ilyen alaposan szemügyre venne egy egyszerű szárazjeget.

https://twitter.com/Nicole_Paulk/status/988887896961646592?tfw_site=verge&ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theverge.com%2Ftldr%2F2018%2F5%2F3%2F17316640%2Fscience-stock-photos-representation-fails-bad-stock-photos-of-my-job

A szakértő Twitter-oldalán osztotta meg a képet, és mint utóbb bebizonyosodott, rengeteg hasonló stock fotó létezik. Végül Yvette d’Entremont tudományos blogger kezdeményezésére #BadStockPhotosOfMyJob hashtag alatt kezdték el gyűjteni az ilyen illusztrációkat.

Így derült ki, hogy a biológusok egész nap színes folyadékok nézegetésével igyekeznek tudományos áttöréseket elérni.

Arra is fény derült, hogy a laboratóriumban milyen „komoly” védelmi előírásoknak kell megfelelniük a kutatóknak, amikor a nagyon veszélyes kék folyadékkal dolgoznak.

A védelemre persze nem minden esetben kell figyelni. Ha például a kémikus nem tudja, hogy milyen vegyülettel is van dolga, nyugodtan beleszippanthat, illetve belekortyolhat a kémcsőbe.

https://twitter.com/Danielle_Maxwel/status/989179374011379724?tfw_site=verge&ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theverge.com%2Ftldr%2F2018%2F5%2F3%2F17316640%2Fscience-stock-photos-representation-fails-bad-stock-photos-of-my-job

A tudósok munkája igazán csak akkor megterhelő, amikor csoportos tyúkmegfigyelést kell folytatniuk.

Az sem könnyű, amikor homokóra segítségével kell mérniük a fű növekedési sebességét. Az igazán elhivatott tudós azonban ezt is élvezi.

A növények egészségének felmérésekor fontos, hogy az embernél legyen sztetoszkóp. Az eszköz nélkül ugyanis nem lehet hallani a gyökerek hangját.

A geológusoknak pedig érdemes óvatosnak lenniük kutatásaik során, ugyanis könnyen szerelembe eshetnek a vizsgált ásványokkal.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik