Tudomány
031000-N-XXXXB-001
Arctic Circle (Oct. 2003) -- Three Polar bears approach the starboard bow of the Los Angeles-class fast attack submarine USS Honolulu (SSN 718) while surfaced 280 miles from the North Pole.   Sighted by a lookout from the bridge (sail) of the submarine, the bears investigated the boat for almost 2 hours before leaving.  Commanded by Cmdr. Charles Harris, USS Honolulu while conducting otherwise classified operations in the Arctic, collected scientific data and water samples for U.S. and Canadian Universities as part of an agreement with the Artic Submarine Laboratory (ASL) and the National Science Foundation (NSF).  USS Honolulu is the 24th Los Angeles-class submarine, and the first original design in her class to visit the North Pole region.  Honolulu is as assigned to Commander Submarine Pacific, Submarine Squadron Three, Pearl Harbor, Hawaii.  U. S. Navy photo by Chief Yeoman Alphonso Braggs.  (RELEASED)

Ha ennyit pöfékelünk, 2050-re nem lesz jég az Északi-sarkon

24.hu
24.hu

2016. 11. 04. 13:59

Vészesen csökken az Északi-sark környékének jégpáncélja, és a helyzet csak rosszabb lesz.
Korábban a témában:

Max Planck Meteorológiai Intézet új tanulmánya valami egészen megdöbbentő tényre mutat rá: idén egy-egy tonnányi légkörbe kerülő szén-dioxid közvetlenül eredményezte 3-3 négyzetméternyi jég elolvadását az Északi-sarknál. Dirk Notz légköri kutató szerint először sikerült megérteni, hogy pontosan mekkora hatással van az ember a globális éghajlatrendszerre.

Az emberiség évente nagyjából 36 milliárd levegőt szennyező szén-dioxidot termel. Még egybillió tonna, és az Arktisz áteshet 125 ezer év óta az első jégmentes nyarán. Notz és Julienne Stroeve, az UCL kutatója szerint ez 2050-re be is következhet.

Bár az Északi-sark környékének jege úgy tűnik, olyan masszív, hogy akár egy repülőgépeket is elbír, az új tanulmány rámutatott: a helyzet igen törékeny. Igaz, erre már idén több jelet is érzékeltek: a nyáron a jégpáncél kiterjedése jóval az 1981. és 2010. közti átlag alatt volt.

Hogy megbecsüljék a jég állapotát, Notz és Stroeve az 1953-óta létező jeges-tengeri felszíni hőmérsékletre és minimális jégfelületre vonatkozó adatokat elemezte. A kutatók arra jutottak, hogy a szeptemberi jég kiterjedése fordított arányosságban van a kibocsátott szén-dioxid mennyiségével.

A szakértők szerint az egyszerű összefüggés mögött egy hasonlóan egyszerű mechanizmus áll. Ahogy a szennyező gáz gyűlik a légkörben, növeli az üvegházhatást, ezzel pedig jelentős hősugárzás verődik vissza a felszínre. Ez súlyosan érinti az arktiszi jeget, amely így egyre inkább visszahúzódik északra, ahol kevésbé érzékelhető a szén-dioxid hatása.

Úgy tűnik, a korábbi szimulációk alábecsülték ezt a jelenséget, és nem mutatták be pontosan a jég szén-dioxid érzékenységét. Notz ugyanakkor hozzátette, az egyéb olvadásért felelős körülmények, mint amilyen a tenger hőmérsékletének növekedése is, elhanyagolhatóak a szennyező gáz hatása mellett.

Egészen más állásponton van Rong Zhang, a Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal kutatója. Az Arktiszon a jég felszíne a télen a legnagyobb, amikor a kevés napfény miatt az üvegházhatás szerepe is csökken. Ennek ellenére a maximum kiterjedés is negatív rekordot döntött idén márciusban, ez pedig arra utal, hogy a szén-dioxid mellett más tényezőnek is fontos szerepe van.

További vizsgálatokra lesz szükség annak eldöntésére, hogy mi okozza a jelenséget. Mindenesetre úgy tűnik, a sarki jeget egyszerre támadja a meleg alulról és felülről.

(Via: Science News)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.