Tudomány

Vészesen olvad a jég az Északi-sarkvidéken

Az északi-sarkvidéki óceán jege elérte minden idők második legalacsonyabb kiterjedését, derült ki a NASA és az amerikai Nemzeti Hó és Jég Adatközpont felméréséből.

A Jeges-tenger jégpáncélja szeptember 10-én érte el a várható mélypontot, 4,14 millió négyzetkilométert. Ez jóval az 1981. és 2010. közötti átlag alatt van, amely nagyjából 6,22 millió négyzetkilométer volt. A 2012-es, 3,39 milliós rekord szerencsére még így is igen messze van.

Érdekes, hogy az idei nyár meglehetősen hűvös volt a sarkvidéknél, emiatt aránylag alig olvadt meg a jégtakaró. Ezután jött a később ezüstérmet eredményező szeptember, melynek során a helyi jég mindössze 10 nap alatt érte el a 2007-es olvadtsági mértéket. Korábban ez az év állt a dobogó második helyén, a mostani helyzet azonban szinte tökéletesen megfelel a kilenc esztendővel korábbi állapotnak.

A tudósok előrejelzése természetesen nem száz százalékig megbízható, így könnyen lehet, hogy további zsugorodás következik. 2005-ben és 2010-ben például az elvártakhoz képest további csökkenés zajlott le, így nem kizárható, hogy hasonló történhet az idei olvadási szezon végén is. Az is aggodalomra adhat okot, hogy idén szeptemberben sokkal gyorsabb volt a jégcsökkenés üteme, mint a korábbi rekorder év azonos időszakában.

Idén márciusban a helyi jégpáncél egy másik rekordot is felállított: a legalacsonyabb maximális kiterjedését. A szakértők már ekkor megjósolták, hogy az év során további negatív csúcsok következhetnek.

A jeges-tengeri nagymértékű olvadás számtalan problémát eredményez. Egyrészt közvetlenül veszélyezteti a sarkvidéknél előforduló fajokat, másrészt a tenger hőmérsékletét is növelheti, ezzel további, távoli élőlényeket sodorva veszélybe. A jég eltűnésével az óceánok vízszintje is emelkedik, ez pedig a part menti településeknek jelent komoly fenyegetést.

(Via: Science News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik