Tudomány
031000-N-XXXXB-001
Arctic Circle (Oct. 2003) -- Three Polar bears approach the starboard bow of the Los Angeles-class fast attack submarine USS Honolulu (SSN 718) while surfaced 280 miles from the North Pole.   Sighted by a lookout from the bridge (sail) of the submarine, the bears investigated the boat for almost 2 hours before leaving.  Commanded by Cmdr. Charles Harris, USS Honolulu while conducting otherwise classified operations in the Arctic, collected scientific data and water samples for U.S. and Canadian Universities as part of an agreement with the Artic Submarine Laboratory (ASL) and the National Science Foundation (NSF).  USS Honolulu is the 24th Los Angeles-class submarine, and the first original design in her class to visit the North Pole region.  Honolulu is as assigned to Commander Submarine Pacific, Submarine Squadron Three, Pearl Harbor, Hawaii.  U. S. Navy photo by Chief Yeoman Alphonso Braggs.  (RELEASED)

Vészesen olvad a jég az Északi-sarkvidéken

24.hu
24.hu

2016. 09. 20. 13:16

Az északi-sarkvidéki óceán jege elérte minden idők második legalacsonyabb kiterjedését, derült ki a NASA és az amerikai Nemzeti Hó és Jég Adatközpont felméréséből.
Korábban a témában:

A Jeges-tenger jégpáncélja szeptember 10-én érte el a várható mélypontot, 4,14 millió négyzetkilométert. Ez jóval az 1981. és 2010. közötti átlag alatt van, amely nagyjából 6,22 millió négyzetkilométer volt. A 2012-es, 3,39 milliós rekord szerencsére még így is igen messze van.

Érdekes, hogy az idei nyár meglehetősen hűvös volt a sarkvidéknél, emiatt aránylag alig olvadt meg a jégtakaró. Ezután jött a később ezüstérmet eredményező szeptember, melynek során a helyi jég mindössze 10 nap alatt érte el a 2007-es olvadtsági mértéket. Korábban ez az év állt a dobogó második helyén, a mostani helyzet azonban szinte tökéletesen megfelel a kilenc esztendővel korábbi állapotnak.

A tudósok előrejelzése természetesen nem száz százalékig megbízható, így könnyen lehet, hogy további zsugorodás következik. 2005-ben és 2010-ben például az elvártakhoz képest további csökkenés zajlott le, így nem kizárható, hogy hasonló történhet az idei olvadási szezon végén is. Az is aggodalomra adhat okot, hogy idén szeptemberben sokkal gyorsabb volt a jégcsökkenés üteme, mint a korábbi rekorder év azonos időszakában.

Idén márciusban a helyi jégpáncél egy másik rekordot is felállított: a legalacsonyabb maximális kiterjedését. A szakértők már ekkor megjósolták, hogy az év során további negatív csúcsok következhetnek.

A jeges-tengeri nagymértékű olvadás számtalan problémát eredményez. Egyrészt közvetlenül veszélyezteti a sarkvidéknél előforduló fajokat, másrészt a tenger hőmérsékletét is növelheti, ezzel további, távoli élőlényeket sodorva veszélybe. A jég eltűnésével az óceánok vízszintje is emelkedik, ez pedig a part menti településeknek jelent komoly fenyegetést.

(Via: Science News)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.