Tudomány

Miért nem látunk csillagokat az űrben készült fotókon?

24.hu
24.hu

2016. 10. 29. 12:00

Nyugalom, nem a gyíkemberek műve, és nem is a háttérhatalom próbál hamis űrsétás videókkal megvezetni minket, az ok sokkal prózaibb.

Az elmúlt napokban elég sűrűn belefuthattunk Facebookon abba az élő adásba, amelyiken az ISS-re rögzített kamera mutatta, hogy miként bóklászik az űrállomás a Föld körül. Mi sem természetesebb, hogy ilyenkor megjelennek a konteósok, akik szerint hatalmas átverés az egész, és egyetlen, mindent és mindenkit a talajba döngölő mondattal kétségbe vonják a milliárd dolláros projekt valódi létezését.

Na meg aztán arra is emlékezhetünk, hogy amikor amerikai űrhajósok elsőként szálltak le a Holdon, az erről készült filmfelvételt is atomjaira cincálták azok, akik szerint az egészet csak egy hollywoodi stúdióban rendezték meg a világ legnagyobb bűvésztrükkjeként. Többek között ők is egy olyan vélt tényre alapozták a kétkedésüket, miszerint
az űrbeli felvételeken egyetlen árva csillag sem látszódott a fekete horizonton.

Akit érdekel, itt beletekinthet a legutóbbi NASA-adásba, és maga is láthatja, hogy ez már nem olyan dolog, amit valamilyen összeesküvéssel kellene magyarázni, éppen ezért az IFLScience vette magának a fáradságot, és elmagyarázta, miért van ez. Az biztos, hogy a csillagok szabad szemmel tényleg jobban látszódnak az űrben tartózkodva, mint innen, ahol mi vagyunk, a légkörön keresztül, és az sem véletlen, hogy távcsövekkel még jobb a kép. Akkor mégis miért van az, hogy az élő közvetítésben, illetve az átlagos fotókon mégsem látszik egy sem, mikor az ISS a légkörön túl van?

A választ nem az űrben, hanem a fényképezés általános tulajdonságaiban kell keresni.

Ez pedig azt jelenti, hogy odakint a Földről és a Holdról visszaverődő fény sokkal erősebb, mint ahogyan a csillagok ragyognak, és ezért van az, hogy bolygónk és az űrállomás részleteiben is nagyon jól kivehetően látszik, míg az apró fénylő pöttyök nincsenek sehol a fekete háttérben.

Forrás: ISS Facebook

De miért?

Azért, mert ahhoz, hogy a kép ne égjen ki, a fotó elkészítésénél rövid expozíciós időt, és szűk rekeszt kell használni, ez okozza az előbbi bekezdésben írt dolgokat. Ott van továbbá az a nem elhanyagolható tény is, hogy az ISS másodpercenként nyolc kilométert tesz meg, ami 27 600 km/h, ez pedig elég ahhoz, hogy pályán maradjon, viszont sok ahhoz, hogy stabil, éles hátterű képek készülhessenek. Ám az űrállomás ettől függetlenül számtalan szebbnél szebb képet rögzített, így például a fent láthatót is, melyen pont kontinensünk szerepel.

Tessék nyugodtan kipróbálni telefonnal az éjszakai fotózást, először úgy, hogy az égboltra koncentrálunk, utána úgy, hogy az előtérre. Utóbbi esetben hány csillag látható a képen?

Nem véletlen az sem, hogy az asztrofotósok igen költséges berendezéseket vásárolnak, melyek konkrétan erre a célra vannak optimalizálva, nem is beszélve arról, hogy egy jó égboltkép elkészítésébe bőséggel belejátszik az időjárás is. Ennyi lenne a titok, és azt is tessék elhinni, hogy Neil Armstrong tényleg járt a Holdon.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.