Tudomány
UNITED STATES, NEW YORK, MANHATTAN, STATUE OF LIBERTY AT NIGHT

Egy muszlim nő volt a New York-i Szabadság-szobor modellje

24.hu
24.hu

2015. 11. 30. 18:49

A francia szobrász eredetileg a Szuezi-csatorna bejáratánál akarta felállítani a szobrot.
Korábban a témában:

A Smithsonian Intézet magazinja szerint a New York-i Szabadság-szobrot eredetileg nem a Liberty Islanden, hanem az egyiptomi Port Szaíd kikötőjében, a Vörös-tengert és a Földközi-tengert összekötő Szuezi-csatorna északi bejáratánál állították volna fel. És, ami még érdekesebb: nem Lady Liberty-t, hanem egy tradicionális népviseletbe öltözött muszlim parasztasszonyt ábrázolt volna.

A Smithsonian szakértői a Hufffington Postnak nyilatkozva azt mondták, hogy Frédéric Auguste Bartholdi francia szobrászművész a haladás szimbólumának szánta „Egyiptom elhozza a fényt Ázsiába” munkacímű alkotását, amely fáklya helyett egy hatalmas, világítótoronyként szolgáló lámpást tartott volna. Igen ám, csakhogy Iszmáíl pasa, az egyiptomi alkirály túl drágának találta a 26 méter magas szobor felállítását, ezért lefújta a projektet.

Bartholdi kicsit módosított a szobor tervein – amelyeket a párizsi Musee D’Orsay szakértői szerint a Rodoszi Kolosszus ihletett –, és Gustave Eiffel, az Eiffel-torony építőjének segítségével megépíttette Franciaországban. Innen aztán darabjaira szedve, ládákban szállították az Egyesült Államokba, ahol 1886. október 28-án leplezték le – mint a Francia Köztársaság ajándékát a függetlenségi nyilatkozat aláírásának századik évfordulójára.

A rézből készült szobor végül majdnem négyszer olyan magas lett, mint eredetileg tervezték: a talajtól a magasra emelt fáklya végéig 93 méter.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.