Tudomány

200 millió éves harcot rekonstruáltak

dino harc (dino harc, 200 millió éves harcot rekonstruáltak)
dino harc (dino harc, 200 millió éves harcot rekonstruáltak)

A vizek királya támadt a szárazföldeket uraló óriásra több mint 200 millió évvel ezelőtt. Beletört a foga...

Víz és szárazföld találkozása ezernyi tragédia helyszíne nap mint nap. Főleg, ha előbbiből éhes krokodilok lesik a szomjukat csillapító állatokat, hatalmas ragadozók összecsapása is mindennapos ezen a keskeny, ám minden más területnél forgalmasabb sávon. A Tenessee Egyetem munkatársai most ékes bizonyítékát találták, hogy így volt ez mindig is, amióta az élet megvetette lábát a partokon.

Nyolc centis fog a csontban

Csakhogy krokodil és oroszlán harca helyett az ősidőkben igazi titánok lába alatt dobogott a föld és forrt a víz, a tengerpart is óriási csatáktól volt hangos. A mintegy 200 millió éve történt Triász-Jura kihalási esemény előtt a Rauisuchiák uralták a szárazföldeket. Ezek a hatméteres ragadozók álltak a tápláléklánc csúcsán.

A vizek óriásai és csúcsragadozói a mai krokodilhoz hasonló, akár 12 méteresre is megnövő Phytosauriák voltak. Logikus lenne, hogy két ilyen monstrum inkább elkerülte egymást: az összecsapás mindkét fél számára halálos sérüléseket jelenthetett. Ám egy Rauisuchia combcsontja most felülírta ezt az elképzelést, a tudósok ugyanis egy Phytosauria nyolc centis fogát találták meg benne.

Kép forrása: Chris Hayes

Nem a méret a lényeg

Nyilván úgy került oda, hogy a vízi ragadozó megtámadta a szárazföldit, mélyen beleharapott, a foga pedig beletört. Komoly sérülés lehetett, a fog 5 centiméter mélyen ágyazódott bele a csontba. Mégsem volt végzetes, mert az állat meggyógyult, és élete végéig hordozta testében a harapás emlékét.

Hogy mindez nem egyedi eset volt, azt egy másik megtalált combcsonton is Phytosauria fognyomait azonosították, ám ezek a sérülések már nem mutatják gyógyulás jeleit. Ez azt jelenti, hogy az állat nem élte túl a támadást, vagy nem sokkal pusztulása után érte a harapás. A kutatók szerint e két nagyragadozó összecsapása fontos adalék a kor ökoszisztémájához, ahol nem mindig a méret döntötte el, ki áll a tápláléklány csúcsán.

Nagyon ritka, hogy a csupán megkövesedett csontok alapján ismert lények életének ilyen részleteire derüljön fény. Márpedig múzeumok raktáraiban rengeteg csont várja az alapos, modern vizsgálatot, amelyek még több adalékkal szolgálhatnak az ősidők óriásairól.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik