Tudomány

Le akarták csapolni a Balatont

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2014. 07. 23. 13:04

A haszontalan, bűzös, mocsaras tó medrét felszántották volna. A nyakas magyar nemesség viszont szerencsére elengedte füle mellett a császári parancsot.
Korábban a témában:

Magyarország mindig is a vizek hazája volt, évszázadokkal ezelőtt viszont a hatalmas nyílt vízfelületek, óriási mocsarak, lápok megkeserítették a környéken élők életét és nehezítették az áruszállítást. A másfél évszázados török uralom alatt még minimális vízszabályozási munkák sem történhettek, így a Balaton és környéke teljesen elmocsarasodott.

A németnek búza kell

A helyzetet súlyosbította a XVII. századi “kis jégkorszak” hideg teleivel és esős, hűvös nyaraival, valamint a mind sűrűbben épített malmok és malomgátak. A tó legmagasabb és legalacsonyabb vízszintje közti különbség 3–5 méter is lehetett. A déli parton jelentkező árvizek, valamint a mocsarasodás miatt a XVIII. század második felében elkerülhetetlenné vált a Balaton vízrendszerének szabályozása – írja a História.

Ebben az időben a háborúk az agrártermékek gyors szállítását követelték, valamint megszületett az igény az osztrák örökös tartományok olcsó mezőgazdasági termékekkel való ellátására. Így hát Mária Terézia kiadta a parancsot: ki kell vizsgálni a magyarországi gabonakereskedelmet gátló okokat, a szállításhoz vízi útvonalakat kell létesíteni.

Drasztikus megoldás

Ennek jegyében alkotta meg Krieger Sámuel a Balaton lecsapolásának tervét a 1766-ban. Kézzel rajzolta meg a tó első hiteles, 272×65 centiméteres térképét, ami még mai szemmel is hihetetlenül pontos. A királynő által jóváhagyott tervezet két célt szolgált: hajózási útvonalak megteremtését és a mocsarak felszámolását, termőterületek kialakítását. A víz leeresztését három ütemben képzelte el: egy (1,9 m), kettő (3,8 m) majd három öl és két láb (6,3 m) szintcsökkentést javasolt. Az utóbbi eredményeként fennmaradó tavat kék színnel ki is emelte.

Balaton térkép (Krieger Sámuel Balaton térképe 1776, )Forrás: MNL Zala Megyei Levéltára. A térképet ide kattintva nézheti meg nagyobb méretben.

Bár az udvar és a szabályozással megbízott királyi biztos is felkarolta Krieger tervét, az egészből mégsem lett semmi. Ma már azt mondjuk, szerencsére. A megvalósítást ugyanis a megyékre és helyi nemesekre bízták, akik viszont nem voltak oda az ötletért: a kiszárított tó medrében futóhomokos, használhatatlan területeket nyertek volna. A passzív ellenállás tehát megmentette a Balatont, de a probléma nem szűnt meg, a XIX. század elején ismét visszatértek rá.

Bűzös, gyilkos víz

Az új elképzelés szerint már nem akarták a drasztikusan csökkenteni a vízszintet, ám az áradásokra mégis megoldást kellett találni. Megkezdték a Sárvíz, a Kapos és a Sió csatornázását, a Balaton vízszintjét pedig 3,8 méterrel kívánták csökkenteni. Ekkor a szabad vízfelület 336 négyzetkilométer lett volna szemben a mai 600-zal. Komoly vita kezdődött a lecsapolás és a vízszintszabályozás hívei között.

Végül utóbbi álláspont győzött, ami már csak azért sem volt könnyű, mert a társadalom nagy része korántsem úgy tekintett a tóra, mint ma. Sokan úgy vélték, az egészségtelen gőzt bűzölgő Balaton nem más, mint haszontalan és gyilkos álló víz. A század végén azonban óriási lendülettel indult be a turizmus, ami végleg asztalfiókba kényszerítette a lecsapolási terveket. Az árvizek okozta problémát is sikerült megoldani, amikor 1863 októberében megnyitották a Sió-csatorna zsilipjét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

szent-korona(1)(1)(430x286).jpg (szent korona)

Négyezer milliárdot fizetett a Szent Koronáért

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

LOS ANGELES, CA - DECEMBER 3: Charles Manson is escorted to court for preliminary hearing on December 3, 1969 in Los Angeles, California.  (Photo by John Malmin/Los Angeles Times via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.