Ezért támadhatott a rottweiler Csengődön

A láncon tartott kutya idegronccsá, kiszámíthatatlanná válik. Emberre is támadhat, az ember hibájából.
Kapcsolódó cikkek

Időről időre érkeznek hírek kutyatámadásról, a legfurcsábbak mégis az, amikor a házi kedvenc gazdájának esik neki. Mindenek előtt szögezzük le: nincs rossz kutya, csak rossz gazda. A múlt héten Csengődön egy nőt mentőhelikopterrel szállítottak kórházba, miután láncáról szabaduló rotweillere rátámadt. A begőzölt kutya a mentősöket is sakkban tartotta, egy rendőr lőtte le, hogy a sérültet végre kórházba szállíthassák. Az eset hátterében nagy valószínűséggel a lánc áll.

Időzített bomba

A láncos kutyatartás felfogható egy időzített bombának is – magyarázza Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője. Az ingerszegény környezetben tartott, elhanyagolt kutyák gyakran idegronccsá válnak, ami a legtöbb esetben visszafordíthatatlan állapotokat eredményez és tragédiákhoz vezethet.

A kutyák ember elleni agresszivitása legfőképp támadó jellegű, amit rendszerint félelem szül. Emellett a kutyák harapásakor védekező agresszivitásáról is beszélhetünk, ez legtöbbször kutyák egymás között fellépő harcából áll. Az ebek ragadozó agresszivitása pedig leginkább élelemszerzésre irányul, mely legtöbbször a háztáji és természetben élő állatok kisebb rendű egyedeit veszélyeztetheti.

Ez csak játék egy láthatóan nagyon fegyelmezett rottweilerrel:

Ezért támadhat

A szakember öt okot sorol fel, amelyek a leggyakrabban állnak a kutya támadásának vagy harapásának hátterében. Gyakori, hogy hirtelen sokkhatás következtében, ijedtségből támad az egyébként jámbor házi kedvenc: elég egy durranás vagy egy véletlen mancsra taposás és kész a tragédia. Az ivarzási időszak feltüzeli a kutyákat, messziről megérzik a tüzelő állatok szagát, izgatottságukban gyakrabban eszüket vesztve haraphatnak. Bár a kutyák ivarzási időszaka tavasszal és ősszel van, a mostani tavaszias, őszies télben sok kutya hormonháztartása felborul, és az ebek párzási időszakot élnek meg.

A gazda ruházatán gyakran megérzi a kutya az élelmiszer szagát, ami gyakran eredményez kezelhetetlenebb kutyák által harapást, tapasztalatlan gazdáknál sérülést. Sokszor okoz tragédiát az úgynevezett dominanciakonfliktus is: a kisebb gyermekre – hiába tartozik akár a családhoz – a kutya nem felsőrendű gazdiként, hanem ragadozó mivoltából eredően elejthető “áldozatként” tekint.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint a kutyatartás három alapvető igénye a megfelelő tartási hely, a tartáshoz szükséges idő (szocializációhoz, sétához, játékhoz, foglalkozáshoz) és a tartáshoz szükséges anyagi fedezet biztosítása. A háromból ha bármelyik is hiányzik, az állattartás előbb-utóbb gondokat szül. Állatkínzássá fajulhat, ami börtönnel is sújtható bűncselekmény, valamintnagyon fontos, hogy a háziállatok állapotáért, azok tetteiért a gazda a felelős.