Tudomány

Kanyarószerű vírus végzett több mint ezer delfinnel

delfin(1)(960x640).jpg (delfin, )
delfin(1)(960x640).jpg (delfin, )

Utoljára 25 évvel ezelőtt volt ilyen tömeges delfinpusztulás az Egyesült Államokban.

Több mint ezer delfinnel végzett egy vírus idén az Egyesült Államok keleti partjainál New Yorktól Floridáig – hívta fel a figyelmet az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) egy tengerbiológusa.

A Miami Herald című lapban megjelent írásában Erin Fougeres kijelentette, hogy a kanyaróhoz hasonló vírus a palackorrú delfinek közül ebben az évben jóval többet pusztított el, mint a kórokozó keltette járvány legutóbbi kitörésekor, az 1980-as évek végén. Akkor 740 példány veszett oda.

Ráadásul az ezer elhullott állathoz még hozzá kell adni azokat az egyedeket, amelyek a nyílt tengeren pusztultak el, és tetemük nem vetődött partra. Erin Fougeres szerint tehát a 2013-as járvány valójában jóval több mint ezer delfinnel végezhetett.

Az még tisztázásra vár, hogy a kórokozó mitől vált ennyire gyakorivá a hideg idő beálltával dél felé vándorló cetfélék körében.

“Legutóbb mintegy 25 évvel ezelőtt fordult elő hasonló, és a járványt túlélt állatoknak rendelkezniük kellett természetes antitestekkel. Az új példányok azonban kiszolgáltatottak, és lehet, hogy nem tudnak védekezni a vírus ellen” – fogalmazott a tengerbiológus.

A szakembereknek viszont annak lehetőségét is számításba kell venniük, hogy a delfinek a globális felmelegedés vagy a környezetszennyezés miatt érzékenyebbek idén, mint más években.

A NOAA adatai szerint 2010-ben hozzávetőleg 40 ezer palackorrú delfin élt az amerikai partok mentén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik