Tudomány

Negyven delfin küzd az életéért

delfin(1)(960x640).jpg (delfin, )
delfin(1)(960x640).jpg (delfin, )

Több tucatnyi gömbfejű delfin vetődött partra Floridában. Tíz állat már elpusztult.

Amikor állatvédők felfedezték a tengeri emlősöket a sekély vízben, hat közülük már nem élt, négyet pedig el kellett altatni – közölte Blair Mase, az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Igazgatóság (NOAA) munkatársa. Még három delfin látható teljesen szárazra vetődve, s további 41 fekszik látótávolságban, a part menti alig egyméteres vízben.

A 4-6,5 méter hosszú, 1-3 tonnás gömbfejű delfinek a nemzeti park nyugati szélén, Highland Beachnél vetődtek partra, mintegy 35 kilométerre megfigyelt mélyvízi élőhelyüktől. A helyszín több mint egy órányi útra van a legközelebbi hajókikötőtől. A térségben a mobilszolgáltatók sem elérhetőek, ami külön nehezíti a mentést.

A sekély vízben fekvő delfineket az állatmentők csónakokból próbálják a mélyebb részek felé taszítgatni, de azok nem igazán akarnak „együttműködni”. Ha sikerülne is őket beljebb csalogatni, a térségben számos homokpad van, amelyen újra fennakadhatnak – mondta el az állatvédők koordinátora. Az Atlanti-, Indiai- és Csendes-óceánon és azok tengerein előforduló rövidszárnyú gömbfejű delfinekkel gyakran történik hasonló baleset, megmentésükre általában igen kicsi az esély.

Ez a videó nem a helyszínen készült, ám a maga nemében egyedül álló. Azt a néhány percet örökíti meg, ahogy egy csapat delfin nyíl egyenesen kiúszik a partra…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik