Élet-Stílus

Mégsem szuperokosak a delfinek?

delfin(1)(960x640).jpg (delfin, )
delfin(1)(960x640).jpg (delfin, )

Csoportos szexuális erőszakra is hajlamosak- állítja egy kutató.

Emlékeznek Douglas Adams: „Galaxis útikalauz stopposoknak” című könyvének, illetve a belőle készült filmek nyitányára? A sztori szerint a delfinek valójában egy idegen bolygóról érkezett vendégek a földön, akik megtudják, hogy katasztrófa közeledik, ezért elköszönnek, és elhagyják a Földet, annyi üzenetet hagyva hátra, hogy „viszlát, és kösz a halakat.”

Az emberek túlnyomó többsége szerint a delfinek kivételesen magas intelligenciával rendelkező állatok, Justin Gregg zoológus nemrégiben megjelent könyve azonban némiképp árnyalja az „agykutató delfinek” imázst. A delfinkutató arra próbált rámutatni, hogy talán túlbecsüljük palackorrú barátainkat, amit számos példával támasztott alá – számol be a Salon.

„Valóban csodálatos állatok, de az intelligencia tekintetében közel sem olyan különlegesek, mint ahogy lefesteni szokás őket” – idézi a Salon Gregg Sunday Times-nak adott nyilatkozatát, melyben a következő mondat is megjelent: „Nemcsak hogy a delfinek butábbak egy átlagos csirkénél, de agresszívek, és csoportos szexuális erőszakra is hajlamosak. Úgyhogy ne dőljünk be a megnyerő mosolyuknak!”

Ne dőljön be cukiságnak!

A delfinek becsmérlése a Sunday Times olvasóit igen érzékenyen érintette, és egy emberként álltak ki a szuperokos delfinek mítosza mellett. A kutató, Justin Gregg pedig magyarázhatta a bizonyítványát. „A társas ismeretek és a szimbólumok értelmezése terén a delfinek különösen értelmesek – mondja, például a legtöbb főemlőshöz és az elefántokhoz hasonlóan felismerik magukat a tükörben, megértik, ha az ember valamire mutat, és akár öt szimbólumnyi hosszúságú mondatokat is képesek értelmezni”.

A kutató megkérdőjelezte azonban, hogy tényleg lenne egyfajta delfinnyelv, amellyel kommunikálnak egymással, illetve tagadja azt a közkeletű elképzelést is, amely szerint a delfinek enyhe telepatikus képességekkel rendelkeznek. Gregg megkísérelte lerombolni Flipper hírnevének harmadik pillérét is, azaz hogy a delfinek tüneményes állatok: játékosak, barátságosak, jópofák. „Az emberekhez és egyéb, bonyolult társas életet élő állatokhoz hasonlóan hol kedvesek, hol agresszívek” – magyarázza a tudós.

Jelenet az 1963-ban forgatott Flipper című filmből. (Forrás: Wikipédia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik