Tudomány

Így csóválja a farkát egy üstökös

A NASA felvételén az üstökös napszél által mozgatott csóvája látható. A látvány kísértetiesen hasonlít a fogantatás előtt másodpercek eseményeihez...

Régi korok emberei nem lévén jobb ötletük, pláne elégséges információjuk, égi szekereknek hitték az üstökösöket, amelyek hátsó feléből lángnyelvek csapnak fel. Mivel így is ábrázolták őket, több sem kellett a modern ufóhívőknek, hogy idegen lények rakétáival azonosítsák a múltbéli megfigyeléseket.

Egy-egy üstökös valóban látványos égi tünemény, de szó sincs lángnyelvekről. Az üstökös porból, szikladarabokból, jégből és gázokból álló égitestek, méretük a néhány száz métertől párszor tíz kilométerig terjed. A Földről látható objektumok a mi csillagunk körül keringenek egy-egy erősen elnyújtott, változatos hosszúságú pályán.

A pálya hosszát itt most nem emberi léptékkel kell elképzelni: egyesek néhány évtizedenként feltűnnek, mások több ezer évig róják a “kört”. A Nap közelébe érve a fagyos felszín felenged, a víz és a gázok párologni kezdenek, kiáramlanak a magból és magukkal “rántanak” némi port is. Ez a kóma, az üstökös rendkívül ritka “légköre”. A napszél hatására pedig a “légkör” leszakad a felszínről és a Földről is jól látható csóvát alkot.

Kicsit olyan, mint amikor a hajunk lobog, ha kihajolunk a száguldó vonat ablakán. Csakhogy itt az csóva elhelyezkedése nem a menetiránytól, hanem a Naptól függ: mivel a napszél mozgatja, mindig a Nappal ellentétes irányba “lobog”.

A NASA videója önmagáért beszél:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik