Kultúra

Jön az ISON üstökös

Egyre gyengül, de talán látható lesz az égi csoda a Planetárium csillagásza szerint.

Kapcsolódó cikkek

Novemberben minden szerdán csillagászati előadások lesznek az esztergomi Művelődési Házban. Az idén ötven éves Regiomontanus Csillagászati Klub egyik tagja és vezetője, Nyerges Gyula tartja az első összefoglalót az elkövetkező hetek egyik szenzációjáról, az ISON üstökösről. Nem lehet kétséges, hogy mindent tud az égi jelenségről, hiszen a gyerekkori hobbiból szerelem, majd hivatás lett: csillagászként a Planetáriumban okosítja az érdeklődőket. „Nem lehet pontosan megjósolni, hogy mennyire lesz fényes az ISON, de biztos, hogy szabad szemmel is követni lehet majd az útját” – mondta el érdeklődésünkre a fizikus. Az üstökös a hónap végén halad el a Nap mellett, utána megsokszorozódhat a fényessége, és december közepétől lehet majd könnyebben látni az esti égen. Fejének fényessége erősen csökkenőben lesz, ám a csillagászok reményei szerint porcsóvája igen hosszan fog nyújtózni egünkön, szabad szemmel is látható üstököst formázva.

További előadások

A sorozat második előadása jövő héten azokról az űrszondákról szól majd, amelyek elhagyják a Naprendszert és mostanában kezdenek eljutni arra a határra, ahol a Nap sugárzása már nem meghatározó. Nagy László, a szakkör vezetője segít eligazodni laikusoknak is a „csillagközi vándorok” útján.

November 20-án Kerényi Lilla nyelvészeti és irodalmi, néprajzi és történeti kitekintésre várja azokat, akik szeretnék megtudni, honnan származik az egyes csillagképek elnevezése, míg a sorozat utolsó előadásán Zsombok Gábor amatőr csillagász ad bepillantást a keleti űrversenybe, vagyis abba, hogy milyen fejlesztések történnek mostanában Kínában, ahonnan több űrhajót indítottak már emberrel a fedélzeten, és mi várható azokban az ázsiai országokban, amelyek sorra indítják űrszondáikat a világűrbe.

Az esztergomi csillagászati hónap részletes programját megtalálják itt. Az előadásokat távcsöves bemutató követi az Imaház utcai Zsinagóga tetején.

Fotó:MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik