Tudomány

Galaktikus ütközés közeleg

A Tejútrendszer és az Androméda-galaxis egyesülése (tejútrendszer, androméda, androméda-galaxis, )
A Tejútrendszer és az Androméda-galaxis egyesülése (tejútrendszer, androméda, androméda-galaxis, )

Már csak alig négymilliárd év maradt a Tejútrendszer és az Androméda-galaxis találkozásáig.

Szerencsére a NASA csillagászai szerint aggodalomra nincs okunk, mivel a csillagvárosok szó szerint galaktikus méretei miatt a Föld valószínűleg épségben megússza a csillagközi karambolt, “köbükunokáink” elé pedig gyönyörű látvány tárul majd éjszakánként.

Így változik majd az éjszakai égbolt – négymilliárd év múlva.
(Fotó: NASA)

A tudósok eddig is tisztában voltak azzal, hogy a tőlünk 2,6 millió fényévre található Androméda és a Tejútrendszer kölcsönös (gravitációs) vonzalmuk miatt hihetetlen sebességgel (körülbelül 400 ezer kilométer per órával) közelednek, azonban mindeddig azt feltételezték, hogy csupán súrolni fogják egymást – erre cáfoltak rá a Hubble legújabb számításai.

A csillagászok szerint az ütközés nemhogy a Földet, de a hihetetlen távolságok miatt valószínűleg a két hasonló tömegű galaxis egyetlen csillagát sem érinti majd végzetesen. Napunk pályája ugyan megváltozhat, azonban a körülötte mozgó bolygók hozzá képest a “helyükön” maradnak.

Az első ütközés után további kétmilliárd évre lesz szükség ahhoz, hogy a két galaxis teljesen egyesüljön, a helyzetet azonban tovább bonyolíthatja, hogy a Triangulum-galaxis sem szeretne lemaradni a “buliról” – sőt, egyes számítások szerint beelőzi az Andromédát, és elsőként csapódik a Tejútrendszerbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik