A legkényelmesebb fogyókúra

Amerikai tudósok összefüggést mutattak ki az alvás és a hízékonyság között.
Kapcsolódó cikkek

Úgy tűnik, hogy mégiscsak tudhatnak valamit azok, akik szerint a “lustaság fél egészség”, ugyanis a Washingtoni Egyetem tudósainak kutatása szerint az anyagcsere tempója és a testi adottságok mellett az alvás is befolyással lehet testsúlyunkra.

A kutatók a kísérletekbe 1088 ikerpárt vontak be, eredményeikről pedig a Sleep magazinban számoltak be: azoknál, akik éjszakánként hét óránál kevesebbet alszanak kétszer akkora valószínűséggel “kapcsol be” egy hízásért felelős gén, mint azoknál, akik kilencnél is több órát tudják párnájukat bújni.

A kutatók egyike, Nathaniel Watson a EurekAlertnek arról beszélt, hogy az eredmények két dologra utalhatnak. “A rövidebb alvás ‘kényelmesebb környezetet’ biztosít az elhízással kapcsolatos géneknek. Vagy az is lehet, hogy a hosszabb alvás azzal véd, hogy elnyomja a hízékonysági gének kifejeződését.

Magyarul, ha lefogyni nem is lehet önmagában az álomtól, érdemes figyelni az alvással töltött órák számát, hiszen akár az edzés eredményessége is függhet ettől.