A világ legidősebbje a 33 éves Csókos

A Miskolci Állatkertben élő Mayotte-maki szerdán ünnepelte születésnapját.
Kapcsolódó cikkek

Csókos a nemzetközi nyilvántartások adatai szerint a világ legidősebb Mayotte-makija (eulemur fulvus mayottensis) – 1979. április 25-én, a berlini Tierparkban jött világra, kezdettől fogva emberek gondozták, ezért mind a mai napig nagyon ragaszkodik az emberi társasághoz. Idős kora miatt már kevésbé aktív, ennek ellenére jó egészségi állapotnak örvend.


Gondozói a kedvenc csemegéiből készített tortával és kis virágcsokorral ajándékozták meg
(Fotó: ng.hu / Veress Tamás)

Mindössze egyéves volt, amikor a Budapesti Állatkertbe került, ahol 15 évet élt, majd 1995-ben került Miskolcra. Budapesten röfögésszerű hangja miatt a Röfi nevet kapta, később azonban átkeresztelték Csókosnak, mivel az emberekhez való ragaszkodását azzal is kimutatja, hogy a kifutójába lépő gondozót “csókokkal” üdvözli.

A Mayotte-maki a barna maki egyik alfaja, amely kizárólag a Madagaszkártól nagyjából 300 kilométerre lévő Mayotte-szigeten és a közelében lévő Comoro-szigeteken él.

A makifélék a természetben ritkán érik el a 20 éves kort, de állatkertekben is nagyon kivételes esetben élnek 30 évnél tovább. Az eddig ismert legidősebb állat egy barna maki és szerecsen maki hibridje volt, amely 39 évet élt.