Elrontja a szép emléket, ha beszélünk róla

Bár teljesen természetes, hogy életünk legjobb pillanatait meg szeretnénk osztani, lehet, hogy mégsem a legjobb ötlet.
Kapcsolódó cikkek

Sarah Moore, az Albertai Egyetem munkatársa azt kutatja, hogy az emberi interakciók miként hatnak az érzelmeinkre, mennyiben befolyásolják akár egyes emlékeinkkel kapcsolatos emócióinkat, és úgy találta, hogy bár a negatív élményeknél kifejezetten javasolni szokták azt, hogy az ember “beszélje ki magából” a rosszat, addig a hatás a pozitív élményeknél sem különbözik.

A Medical Expressnek nyilatkozva ezt azzal magyarázta, hogy a kommunikáció, az érzelmek vagy emlékek kifejezése arra kényszeríti az emberi elmét, hogy analizálja azt, amiről beszél, ez a fajta feldolgozás pedig érzelmi tompuláshoz vezet – mind a negatív, mind a pozitív dolgokkal kapcsolatban.

Azt szokták mondani, hogy nem szabad megkérdezni senkitől, hogy miért szeretnek. Ez igaz – senki ne kérdezzen ilyet. Az ember ne racionalizálja vagy analizálja az érzést, mert minél többször teszi ezt, annál halványabb lesz. Ha van egy pozitív érzés, amit érdemes megőrizni, nem szabad a ‘miért’-re gondolni.

Magyarul a különlegesnek tartott élmények és érzelmek csak akkor maradnak azok, ha dédelgetjük őket, és nem osztjuk meg másokkal, nem kérdőjelezzük meg őket. Nektek mi ezzel kapcsolatban a tapasztalatotok?