Több gyerekük születik az első bevándorlóknak

Kimutatták, hogy azoknak a nőknek, akik először telepednek le idegen országban, több gyermekük és unokájuk lesz, mint az azonos néphez tartozó későbbi generációk nőtagjainak.

Kanadai kutatók francia telepesek XVII. és XVIII. századi gyarmatosító családjainak történetét elemezték ki, amikor arra jutottak: a migráció növelte a gyermekek számát.

A kutatók kimutatták, hogy a bevándorlás első hullámaként érkező családokban 15-20 százalékkal több gyerek született, mint azokban a családokban, akik csak egy generációval később csatlakoztak hozzájuk.

A tanulmány azt is megállapította, hogy valószínűleg az ifjú házasok termékenységét a friss erőforrások segíthették. Az is kiderült, hogy az elsőként érkezettek gyermekeinek is több gyermekük született.

A svájci Laurent Excoffier, a Berni Egyetem tudósa erről úgy vélekedik, az utódok a legelső telepesektől örökölhették a termékenységüket.

A kutató párhuzamot vont az emberi “népvándorlás”, és a nádi varangyok migrációja között. A varangyoknál azoknak nagyobb és erősebb a mellső és hátsó végtagja, akik először érkeznek meg az új területekre. Sőt az erősebb végtagokat utódaik is öröklik.

A Kaliforniai Egyetem genetikusa Montgomery Slatkin szerint a bevándorlás elsősége és a magas gyermekszületési szám közötti összefüggés nemcsak az Franciaországból érkezett kanadaiakra, hanem más népekre is igaz.