Apostolsírra bukkantak Törökországban

Fülöp apostol sírját találták meg állításuk szerint olasz régészek Törökország nyugati részén. A temetkezési helyet még nem nyitották fel.
Kapcsolódó cikkek

Az ásatásokat vezető Francesco D’Andria a keresztény világ és a régészet számára fontos leletről beszélt a felfedezés kapcsán. A sírra Hierapolisz antik városban, Denizli közelében találtak rá.

Szent Fülöp, az apostolok közül az ötödik, Krisztus halála után többek közt Anatólia nyugati részén prédikált, mondák szerint a római birodalom területén fekvő Hieropoliszban halt mártírhalált.

Szakemberek szerint az apostol maradványait az a bizánci időkben eredeti helyükről egy templomba vitték át, az épület nyomait most találták meg.

Franceso D’Andria reményei szerint Hierapolisz és a sír vonzza majd a keresztény zarándokokat. Az antik romok a hófehér mészkőmedencéiről ismert Pamukkale mellett találhatók, és már így is sok turista keresi fel.

Olasz régészek mellett több nemzetközi kutatócsoport folytat ásatásokat Törökországban, ahol osztrák és német archeológusok is tevékenykednek.