Elindult az űrbe egy új Szojuz

A Szojuz TMA-02M új típusú űrhajó fedélzetén egy orosz, egy amerikai és egy japán űrhajóssal közép-európai idő szerint kedden 22.13-kor elindult a Kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről a Nemzetközi űrállomásra.
Kapcsolódó cikkek

Szergej Volkov orosz, Mike Fossum amerikai és Szatosi Furukava japán űrhajós öt hónapot tölt majd az állomáson. Volkov másodszor, Furukava először és Fossum harmadszor vesz részt űrexpedícióban.

A Szojuz TMA-02M az új, digitális Szojuz második darabja, amelyen már kijavították az elsőn, a TMA-01M-en elsősorban a kijelzőknél tapasztalt hibákat. Gyártója az Energija rakéta- és űrkutatási korporáció, amelynek munkatársai a 2002 óta 21 repülést teljesítő TMA típusú űrhajó alapján tervezték meg az új változatot. Az új modellen a korábbi irányítási, navigációs és telemetrikus rendszereket, valamint a központi számítógépet kis méretű, digitális berendezésekkel helyettesítették.

Az űrhajó a tervek szerint közép-európai idő szerint június 9-én, 23.22-kor kapcsolódik az űrállomáshoz, és november 16-án tér vissza a Földre.

Címkék: Szojuz