Tudomány

Az éhségtől javul az orrunk

Egy trükkös hormon aktivizálja a szaglósejteket, amint korogni kezd a gyomor.

Az üres gyomor éhség hormont – úgynevezett ghrelint – termel, mely fokozza az étvágyat. A ghrelin amellett, hogy fokozza az étvágyat az orrunk erejét is feljavítja. A jobb szaglás az étel könnyebb megtalálását segíti.

Jenny Tong és munkatársai a kezdetben patkányoknál tanulmányozták, mennyire lesznek ügyesebb szaglászók, ha ghrelint fecskendeznek szervezetükbe. A rágcsálók a hormontól órákon át erősebben érezték a gyenge illatokat is.

A patkányok után emberek következett, akikkel ghrelin hatása alatt hintőport, paradicsomot és rozmaringos csirkét szagoltattak. Függetlenül attól, hogy étvágygerjesztő szagokat éreztek-e az önkéntesek szaglása javult.

Persze mindez logikus, ha arra gondolunk, az éhenhalás ellen nem elég éhesnek lenni, valamilyen érzékre szükség van, ahhoz, hogy felleljük a megkívánt csemegét.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az éhség és a szaglás kapcsolatáról szóló tanulmány kivonata (Journal of Neuroscience)
Cikk a ghrelinről (Scientific American)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik