Tudomány

Lehalkítaná a hangrobbanást a NASA

Lakott területek fölött is szállhatnának a szuperszonikus repülők?

A NASA Dryden Repüléskutatói központjában január végén mutatnák be a lehalkított hangrobbanás technikáját, állítja Ed Hearing a NASA űrtechnológiai szakembere. Az amerikai űrügynökség évek óta dolgozik azon, miként lehetne elcsendesíteni a szuperszonikus sebességnél keletkező hangrobbanásokat.

A légi zajszabályozás miatt az eget eddig nem szelhették kereskedelmi forgalomban hangsebességnél gyorsabban szálló repülők. A Concorde is csak az óceán fölött repülhetett ilyen sebességgel.

A hangrobbanás csendesítését a repülő orrából kiálló speciális anyagból készült 7,3 méteres tüske végezné el, mely a hanghullámokat az égben repülő “injekcióstűként” három különálló, egymással párhuzamos lökéshullámra osztaná.

A hang sebessége földközelben 1222 km/óra. Nagy magasságban, ahol ritkább a levegő már jóval kevesebb. A hangrobbanás legyőzésével a hangsebesség 5-8-szorosát elérő hiperszonikus repülőgépek elterjedése előtt is megnyílhatna az út.

HANGROBBANÁS

Hangrobbanás akkor keletkezik, ha egy tárgy átlépi egy közegre – ebben az esetben a levegőre – érvényes hangsebességet.

A hangrobbanáskor a hangja megelőzi a száguldó tárgyat. Ezek feltorlódott hullámok formájában jelentkeznek. Ezt a feltorlódott közeget áttörve a repülő hangrobbanást idéz elő.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a kutatásról angolul (NASA)

A NASA legyőzi a hangrobbanást (Index)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik