Kisebb látókéregnél nagyobb a csalódás

Annál kevésbé csap be a szemünk, minél nagyobb a látókérgünk.
Kapcsolódó cikkek

Az ember látását, azt miként érzékeli a világot a látókéreg mérete is befolyásolja az University College London tudósai szerint. Az elsődleges látókéreg aktívabb szerepet játszik a képek feldolgozásában, mint ahogy eddig gondolták. A látókéreg mérete egyes embereknél nagyon eltérő lehet, akár háromszorosa is az átlagosnak.

Eddig nem nagyon feltételeztek összefüggést a látókéreg mérete és a látás folyamata között, azonban egy új optikai illúziókat felhasználó kísérletnél sikerült bebizonyítani, hogy a kisebb látókéreggel rendelkező személyek jobban látják az optikai csalódásokat, mint azok, akiknek “nagyra nőtt” az említett agyi terület.

A kutatásban olyan illúziókat használtak, mint például az Ebbinghaus és a Ponzo illúzió. Az Ebbinghaus illúziónál a körök elhelyezése miatt a belső körök – melyek valóban mindkét virágnál egyenlőek – a vizuális észlelésünk miatt eltérő méretűnek tűnnek.

Ebbinghaus illúzió:

A kísérleti alanyok agyi tevékenységét fMRI segítségével mérték. Azok, akik a két belső kör között nagyobb különbséget láttak azoknak kisebb területen helyezkedett el a látókérgük, azok, akik közel egyformának látták a “virágok” közepét, nagyobb látókéreggel bírtak és szélesebb agyi területen dolgozták fel a vizuális ingereket.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a látókéreg és az optikai illúziók kapcsolatáról – angolul (io9)

A jelenségről írt tanulmány (Nature Neuroscience)

Optikai csalódások blog (Mighty Optical Illusions)