Tű helyett tapasz

Feloldódó mikrotűkkel borított oltótapaszról számoltak be amerikai kutatók.
Kapcsolódó cikkek

A georgiai műszaki egyetem munkatársai Mark Prausnitz vezetésével dolgozták ki a fájdalommentes oltási technikát, amelyben mikrotűk segítségével juttathatják be a vakcinát a bőr alá. Az apró tűk mindössze 650 mikrométer hosszúságúak, az egérkísérletekben alkalmazott tapaszokon egyenként 100 darabot helyeztek el.

A hatóanyag nélküli tesztben részt vevő emberek úgy ítélték meg, hogy a tapasz által okozott kellemetlenség csak tizede-húszada annak, amennyit a hagyományos, injekciós tűvel végzett oltás okoz.

Az injekciós tűk kiküszöbölése a vakcinálási folyamatból kettős előnnyel jár: egyrészt megszabadulhatnak félelmüktől azok, akik rettegnek a tűktől, másrészt megoldódik a visszamaradó veszélyes hulladék problémája is, hiszen az egyszer használatos fecskendőket meg kell semmisíteni, a mikrotűk viszont maguktól feloldódnak.

A mikrotűs tapasz használata olyan egyszerű, hogy a páciensek akár otthon, saját maguk is alkalmazhatják. Kereskedelmi forgalomba várhatóan öt éven belül kerülhet mikrotűs vakcina.