Pontatlanok a bolti géntesztek

Elhalasztották a bolti bevezetését a csináld magad típusú génteszteknek, mert kételyek merültek fel a megbízhatóságukkal kapcsolatban.
Kapcsolódó cikkek

Az amerikai Walgreen patika- és drogériahálózat, amely tervei szerint pénteken kezdte volna a genetikai tesztek árusítását mintegy 7500 üzletében, elhalasztotta a termék bevezetését, azonban azok interneten keresztül továbbra is beszerezhetők.

Humángenetikai szakértők arra figyelmeztettek egy tanulmányban, hogy az ilyen géntesztek eredményei nagy tömegű embernél értelmezhetőek igazán. Egyéni szinten nem sok információt hordoznak az olyan eredmények, amelyek mondjuk megállapítják, hogy az alany génjeinek 5%-a afrikai, 12%-a európai és 70%-a ázsiai, ráadásul a megfelelő szabályozás híján csak felesleges aggodalmat kelthetnek az eremények.

A Pathway Genomics elnevezésű, San Diegó-i székhelyű vállalat géntesztjei lettek volna az elsők, amelyek kiskereskedelmi forgalomban is hozzáférhetők. Az Egyesült Államok illetékes hatósága, az FDA azonban közölte, hogy nincs feljegyzése a tesztek engedélyezéséről vagy minősítéséről, és tervei szerint alaposan átvizsgálja a vállalat kérelmeit. “Meg akarunk bizonyosodni arról, hogy a fogyasztóknak szóló információk pontosak, és a teszt azt nyújtja, amit ígér” – közölte kedden Erica Jefferson, az FDA szóvivője.

A tervek szerint 20-30 dolláros (4000-6000 forintos) áron polcokra kerülő készlet egy nyálmintavevő-kollekciót tartalmazna, útmutatót, valamint egy válaszborítékot, amelyben a mintát elküldheti a fogyasztó a Pathway laboratóriumába. Ezt követően internetes oldalukon regisztrálhatná magát és rendelhetné meg személyre szóló genetikai elemzését 79-249 dolláros áron, attól függően, melyik tesztsort választja.

Címkék: gén