Elkészült a világ legnagyobb hőpajzsa

A Lockheed Martin mérnökei egy 5 méteres hőpajzsot készítettek, amely a következő generációs, Orion névre hallgató űrhajó kapszuláját hivatott védeni.
Kapcsolódó cikkek

Amikor egy objektum belép a Föld légkörébe, akkor a surlódás miatt felizzanak és ha nem ember alkotta tárgyról van szó, legtöbbször el is égnek, vagy felrobbannak, mint a nemrég hazánk légkörén átrepülő meteor.

A Földre visszatérő űreszközöknél ezt meg kell akadályozni, amelynek érdekében az űrjárművekre egy hővédő pajzsot szerelnek, amely kibírja az óriási hőmérsékletet, míg kellő sebességre lassul a modul vagy a repülő. Jelenleg az amerikai űrsiklókon kis kerámialapokat alkalmaznak erre a célra, amelyek azonban sérülékenyek. Ez vezetett például a Columbia 2003-mas tragédiájához.

A mérnökök most egy 5 méter átmérőjű pajzsot terveztek, amely egyetlen darabból áll, így kevésbé sérülékeny. A pajzs a Nasa által tervezett Orion űrhajó visszatérő kapszuláját védené, mindezt olyan hatékonysággal, hogy a légkörbe belépő modulnak nem is kéne idő előtt fékeznie, egyszerűen csak lelassulna arra a sebességre, amelynél már kinyithatók az ejtőernyők.