Tech

Szén-dioxidot észleltek a Pluto egyik holdján

NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Alex Parker
NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Alex Parker

Egy új tanulmányban a Pluto öt különös holdjának egyikét, az 1200 kilométer átmérőjű Charont vizsgálják – írja az IFLScience. A NASA New Horizons űrszondája 2015-ben repült el a rendszer mellett, az adatokból pedig számos érdekesség rajzolódott ki, többek között a hold északi pólusán látható sötét folt, a Mordor Macula.

A szakértők most a James Webb űrteleszkóp (JWST) segítségével végeztek újabb vizsgálatokat. Amikor a New Horizons megfigyelte a Charont, műszerei vízjeget, ammóniatartalmú anyagokat, sőt még néhány szerves vegyületet is kimutattak, ez a kémia egy, a korai Naprendszerből fennmaradt, fagyott objektumra utal.

A szonda olyan kilövelléseket is észlelt az égitestnél, amelyek azt sugallják: az anyag a felszín alól szabadul fel.

Az izgalmas adatok dacára a Charon összetétele egészen mostanáig ismeretlen maradt.

A JWST mély infravörös vizsgálatot folytatott, és megerősítette a víz és a korábban észlelt érdekes anyagok jelenlétét. Emellett szén-dioxidot is detektált, ez a feltételezések szerint a felszín alól származik, olyan lerakódásokból, amelyek évmilliárdokkal ezelőtt, a Charon kialakulásakor jöttek létre. A szén-dioxid becsapódások révén kerülhetett a felszínre, és úgy vélik, hogy a kráterek körül észlelt kilövellések is ezen anyagból állnak.

További érdekesség, hogy hidrogén-peroxidot is felfedeztek, ezt a vegyületet a Földön többek között hajfehérítésre és fertőtlenítőszerként használják. Az, hogy a Charonon is fellelhető, izgalmas kémiáról árulkodik.

A hidrogén-peroxid a vízhez hasonló molekula, de egy másik oxigénatom is tartozik hozzá. Jelenléte azt mutatja, hogy a felszínen lévő vízjég átalakul – talán a napszél, esetleg a kozmikus sugárzás hatására.

Összességében az eredmények alapján a Charon egy rendkívül izgalmas világnak tűnik, amelyre nemcsak a Pluto hat, hanem távolabbi jelenségek is befolyásolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik