Tech

Mesterséges csillagot bocsátana fel a NASA

Evgeny_D / Getty Images
Evgeny_D / Getty Images

A NASA célja, hogy még az évtized vége előtt egy mesterséges csillagot bocsásson fel az Egyesült Államok fölé – írja az IFLScience. Az objektum megfigyelésével finomíthatják a különböző vizsgálati módszereket.

A Földről nézve a csillagok fényessége változónak tűnik, ami számos tényezőtől függ, többek között attól, hogy milyen messze vannak, milyen típusú objektumokról van szó, valamint hogy életciklusuk melyik szakaszában járnak. Amennyiben a paraméterek pontosak ismertek, akkor a csillagok vöröseltolódásából meg lehet állapítani például azt, hogy milyen gyorsan tágul az univerzum.

A Landolt misszió, amelyet Arlo Landolt csillagászról neveztek el, 2029-ben veszi kezdetét.

A projektben egy mesterséges csillagot fognak eljuttatni bolygónktól mintegy 36 ezer kilométeres távolságba.

Jamie Tayar, a Floridai Egyetem munkatársa szerint az egyik cél az, hogy az eszközt vizsgálva kidolgozzák, miként lehet megállapítani, ha egy másik csillag körül keringő bolygón vannak óceánok. „Minden egyes csillag esetében pontosan tudnunk kell, hogy mennyi energia érkezik a csillagból, pontosan milyen messze van a bolygó, és így tovább” – tette hozzá.

A mesterséges csillag valójában egy CubeSat típusú műhold lesz, az űreszköz az első évben szinkronizált pályán fog keringeni az Egyesült Államok felett. A műhold ismert mennyiségű fotont bocsát majd ki, ezt pedig meg lehet figyelni a földi teleszkópokkal.

Peter Plavchan, a George Mason Egyetem docense kiemelte: a küldetés lehetővé teszi, hogy újrakalibrálják csillagok millióinak fényességét. Ilyen méréseket csak egy űrben keringő mesterséges csillaggal lehet elvégezni.

A misszió az űrkutatás és csillagászat számos területének mérési módszereit javíthatja. Az eredmények többek között a lakható zónák azonosítását is segíthetik, ezek azok a régiók a csillagok körül, ahol a bolygókon fennmaradhat az általunk ismert élet alapja, a folyékony víz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik