Tech

Íme öt korrekt mobil, ha 150 ezer forint körül keres okostelefont

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Lassan eltelik 2024 első fele, így jó szokásunkhoz híven ismét átbogarásztuk a hazai mobiltelefon-kínálatot, és összegyűjtöttünk öt olyan középkategóriás okostelefont, amik úgy lehetnek megbízható társaink éveken át, hogy közben a gyártók nem kérnek értük súlyos százezreket.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G

A Xiaomi idén februárban dobta piacra a Redmi Note 13 termékcsaládot, amiből négy típus vált elérhető hazánkban. A sorozat legolcsóbb és legdrágább tagjával külön tesztben is foglalkoztunk az év elején, jelenlegi ajánlókban viszont az arany középutat, a Redmi Note 13 Pro 5G modellt ajánljuk az olvasók figyelmébe. Ez a mobil a nagyjából 145 ezer forintos árával (függetlenül) szinte minden olyan pontot gond nélkül kipipál, amit manapság elvárunk egy jobb középkategóriás okostelefontól.

Mindössze 8 mm-es vastagság, cseppállóságot biztosító IP54 védelem, 6,67 hüvelykes AMOLED kijelző, 120 Hz-es képfrissítéssel, kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasóval. Emellé jön a Snapdragon 7s Gen 2 lapkakészlet, Adreno 710 grafikus maggal, 8 gigabájt memóriával és 256 gigabájt háttértárral. A teljesítmény a középkategóriában jónak mondható, viszont SD-kártyás bővítésre már itt sincs lehetőség.

Xiaomi

Nem hiányzik ugyanakkor a jack-csatlakozó, van NFC és eSIM támogatás is. Wifi-ből ugyan be kell érni az 5-ös szabvánnyal (ac), és az USB-C port is csak 2.0-s, de 5100 milliamperórás az akkumulátor, ami 67 wattal tölthető – és a készülék dobozából nem hiányzik az ehhez szükséges fali adapter (meg persze a szilikontok) sem.

Hátlapi kamerából hármat kapunk: a főegység 200 megapixeles, méghozzá képstabilizálással, az ultraszéles viszont csak 8, és ezek mellé jön még egy 2 megapixeles makró. Utóbbi kettő elég gyenge teljesítményt nyújt, a főkamera viszont kifejezetten jó képeket készít, és a 4K/30 fps minőségű videókra sem lehet panasz. A telefonra a megjelenés óta már megérkezett az Android 14 frissítés (még további kettő várható), a készülék pedig megtalálható a hazai mobilszolgáltatók kínálatában is, ami komoly pozitívum az amúgy kifejezetten jól összerakott hardver mellé.

Nothing Phone 2a

A meglehetősen fiatal Nothing ugyan nem tartozik az ismertebb telefonmárkák közé, viszont itthon is forgalmazzák, és a gyártó (mindössze) harmadik készüléke kifejezetten jó hatást gyakorolt ránk, nem véletlenül írtuk, hogy ez az egyik legjobb középkategóriás készülék a piacon. Éppen ezért kerül fel erre a listára is.

A jelenleg 130 és 150 ezer forint közötti összegekért kínált készülék 6,7 hüvelykes AMOLED kijelzővel várja a felhasználókat, ami tudja a 120 Hz-et, és nem hiányzik belőle az ujjlenyomat-olvasó sem. A dizájn meglehetősen egyedi, főleg a hátlap, ami ez esetben is megkapta a Glyph-interfészt, bár a testre szabható LED-ek száma ezúttal kevesebb, mint a gyártó korábbi két (igaz, valamivel drágább) készülékénél.

Varga Jennifer / 24.hu

A burkolat alatt egy MediaTek Dimensity 7200 Pro processzor dolgozik egy Mali-G610 MC4 grafikus egység társaságában, és ezt egészíti 8 gigabájt memória, illetve 128 gigabájt háttértár. Ennél erősebb összeállítással ugyan találkozhatunk ebben az árkategóriában, de a komponensek azért teszik a dolgukat, a rendszer megbízhatóan működik, az egyetlen komolyabb hátrány itt is az, hogy a tárhely SD-kártyával nem bővíthető. Innen már hiányzik az eSIM lehetősége és a jack-csatlakozó is, viszont a Bluetooth 5.3-as, adott a Wifi 6 (ax) szabvány, a készülék már eleve Android 14 operációs rendszerrel került forgalomba, és a Nothing további három főverzió frissítést ígér ehhez a készülékhez, biztonsági csomagok pedig 2028-ig érkeznek.

Az akkumulátor 5000 milliamperórás, és a telep akár két napig is bírja átlagos használat mellett, a töltés maximum 45 watt, és adapter sem kapunk, csak SIM-tű és töltőkábel található a telefon dobozában.

A hátlapon két kamera (főegység plusz ultraszéles modul) kapott helyet, mindkettő 50 megapixeles, és a kategóriához mérten remek képminőséget nyújtanak. Itt végre elmondható, hogy az ultraszéles megoldás nem csak dísznek került a telefonra. Videózni itt is 4K-ban lehet, méghozzá 30 képkocka per másodperc sebességgel, és a végeredményre összességében itt sem nagyon lehet panaszkodni.

A Nothing Phone 2a talán legnagyobb hibája, hogy a mobilszolgáltatók kínálatában nem érhető el, viszont, aki egy tényleg egyedi, stabil és jól használható szoftverrel megáldott telefonra vágyik, annak mindenképpen érdemes feltennie a lehetséges jelöltek listájára.

Motorola Moto G84

A Motorola Moto G84 nem idei készülék, 2023 őszén debütált a hazai piacon, de ettől függetlenül helye van ezen a listán, hiszen a nagyjából 100 ezer forintért kínált mobil stílusos műbőr hátlappal is kapható, és az árához mérve rendben vannak a képességei. Adott például a 120 Hz-es pOLED kijelző, a sztereó hangzás és az IP54 szabvány szerinti védelem is, van továbbá jack-csatlakozó és SD-kártyás tárhelybővítés is.

Motorola

Kompromisszumokra persze készülni kell, főleg a processzor terén, hiszen csak egy Qualcomm Snapdragon 695 + Adreno 619 kombót kapunk, így az elérhető teljesítmény véges, de legalább a memórián (12 GB) és a háttértáron (256 GB) nem spórolt a gyártó. Ehhez jön egy 5000 milliamperórás, akár két napig is nyúzható akkumulátor, ami 30 wattal tölthető. Nem elhanyagolható továbbá, hogy a készülék dobozából itt sem hiányzik a kompatibilis adapter, sőt, a Motorola még egy korrekt átlátszó tokról is gondoskodott, ami védi a telefont, de közben nem rejti el az amúgy élénk színeket.

Az eSIM támogatás kimaradt, a Bluetooth is csak 5.1-es, be kell érni a Wifi 5 szabvánnyal (ac), de nem hiányzik az 5G támogatás, és adott az NFC chip is. A hátlapon egy 50 megapixeles főkamera, illetve egy 8 megapixeles ultraszéles egységet találunk, de a kettő közül inkább csak az előbbivel érdemes fotózni.

A listánkon szereplő mobilok közül – érthető módon – a Moto G84 a legszerényebb a teljesítményt és a fotós képességeket illetően, viszont ezzel összhangban van az ára, de még így is egy stílusos, jól használható telefonnal van dolgunk, remek üzemidővel – teljesen átlagos használatra a hiányosságai ellenére is jó választás lehet.

Samsung Galaxy A35

A Samsung A-szériás készülékei rendre felbukkannak a 200 ezer forint alatti mobilokat ajánló listáinkon, és nincs ez másképp most sem. Bár a Galaxy A55 is egy alapvetően jól összerakott telefon, ezúttal inkább a valamivel olcsóbb Galaxy A35 modellt ajánljuk a felhasználóknak, mert ár/érték arányban idén ez a készülék sikerült jobban. A jelenleg 125 és 150 ezer forint között kínált okostelefon kiváló 6,6 hüvelykes AMOLED kijelzőt kapott (120 Hz, ujjlenyomat-olvasó, Gorilla Glass Victus+ kijelzővédelem), a Galaxy S23-mobilokat idéző dizájnnal és IP67 szabvány szerinti védelemmel.

A keretről hiányzik a jack-csatlakozó, de a SIM-tálcába tehetünk SD-kártyát bővítés végett, adott az NFC és az eSIM támogatás, Bluetooth-ból az 5.3-as szabványt kapjuk, Wifiből a 6-osat (ax), a sztereó hangszórók pedig kifejezetten jól szólnak. Az aksi 5000 milliamperórás, 25 wattos vezetékes töltéssel, ami elmarad a többi konkurenstől. És, ahogy azt a dél-koreai gyártótól még megszokhattuk, adapter sincs a dobozban.

Varga Jennifer / 24.hu

Hardverként egy Samsung gyártotta Exynos 1380 processzor, továbbá egy Mali-G68MP5 grafikus egység, 6 gigabájt memória, illetve 128 gigabájt háttértár dolgozik a telefonban – de némi felárért cserébe kérhetünk 8/256 gigabájtos verziót is. A komponensek teljesítménye elfogadható, az Android 14-et és a One UI kezelőfelületet szépen futtatják, és a szoftver kapcsán érdemes megemlíteni, hogy kevesen biztosítanak olyan hosszú (akár hétéves) támogatást a telefonjaik mellé, mint a Samsung.

Ami a kamerákat illeti, egy 50 megapixeles főegység, egy 8 megapixeles ultraszéles és egy 5 megapixeles makró egység várja a felhasználókat. A „legnagyobb” kamera kiválóan teljesít, legyen szó fotókról vagy videókról (4K/30 fps), ugyanakkor az ultraszéles modul csak megfelelő fényviszonyok között készít jó képeket. A makró viszont nem csak dísz, a kínai konkurensekkel ellentétben teljesen elfogadható közeli képek lőhetők vele.

Bár teljesítmény szempontjából a listánk több tagja is felülmúlja a Samsung középkategóriás modelljét, ez a telefon egyrészt elérhető a mobilszolgáltatóknál, másrészt a főkamerája túlszárnyalja az összes többi versenyzőt, továbbá itt a legkiforrottabb a szoftver, és egyáltalán nem elhanyagolható tény, hogy ezen a készüléken élvezhetjük a legtovább a jövőben érkező Android rendszerek előnyeit.

Motorola Edge 40 Neo

A Motorola az utóbbi időben rendesen összeszedte magát okostelefonos fronton, amit az is szépen bizonyít, hogy két készüléke is felkerült az aktuális listánkra. Az Edge 40 Neo szintén tavalyi mobil, aminek az ára mostanra 130 ezer forintra (vagy az alá) olvadt, ami elég korrekt összeg ezért a modellért. Kezdjük azzal, hogy a kijelző lekörözi az összes konkurenst, hiszen a 6,55 hüvelykes pOLED panel akár 144 Hz-es képfrissítésre is képes, és persze az ujjlenyomat-olvasó sem hiányzik belőle.

Bár ez szubjektív, de véleményünk szerint ez a készülék néz ki a legjobban az összes felsorolt modell közül, ami nagyban köszönhető a vékony kivitelnek (7,76 mm-es vastagság), illetve a kék és zöld színekben kapható műbőr hátlapnak.

Motorola

Komoly pozitívum továbbá az IP68 szabvány szerinti por- és vízállóság, ahogy az is, hogy a tárhely bővíthető SD-kártyával, a dobozban pedig ott a töltéshez szükséges adapter, sőt, egy teljesen korrekt, a telefon színéhez passzoló tokot is kapunk.

Az akkumulátor amúgy 5000 milliamperórás, és vezetéken 68 wattal tölthető – ami több mint korrekt sebesség a telefon jelenlegi árának fényében. Emellé jön még a Wifi 6 (ax), az 5G és a Bluetooth 5.4 szabvány, viszont az USB-C port csak 2.0-s.

A csinos külső alatt egy MediaTek Dimensity 7030 processzor teljesít szolgálatot, méghozzá egy Mali-G610 MC3 grafikus mag, 12 gigabájt memória és 256 gigabájt háttértár kíséretében. Az időközben Android 14-re frissíthető rendszert ez az összeállítás jól kezeli, ugyanakkor azzal érdemes tisztában lenni, hogy a Motorola jelenlegi stratégiája szerint az Android 15 lesz az utolsó főverzió, ami erre a készülékre még elérhető lesz – ami elég halovány a konkurensek ajánlataihoz képest.

Hátlapi kamerából kettőt kapunk: egy 50 megapixeles főegységet és egy 12 megapixeles ultraszéles modult – mindkettővel teljesen jó fotók készíthetők. Videós fronton már vegyesebb a kép, mert bár adott a 4K, akár 60 fps mellett, de a képstabilizálás lehetne jobb. Ettől függetlenül az Edge 40 Neo egy elég jó választás, főleg, ha fontos a készülék külső megjelenése, a bővíthetőség és a gyors töltési lehetőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik