Tech mobilteszt

Ezt tudja a Xiaomi legújabb 100 ezres okostelefonja

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A Xiaomi január végén hazánkba is elhozta a remek ár-érték arányú Redmi Note termékcsalád legújabb generációját. A múlt évhez hasonlóan most is a széria csúcsmodelljét, illetve a belépő szintű variánst vizsgáltuk meg testközelből. A 200 ezer forintos készüléknél komoly javulást tapasztaltunk, a 100 ezres mobil teljesítménye azonban elmaradt a várakozásainktól.

A Xiaomi évről évre egyre közelebb férkőzik a mobilpiac vezetői szereplőihez, globálisan harmadik, hazánkban pedig az Apple-t megelőzve már a második helyen áll az eladási listákon. Ez a presztízsnövekedés persze magával rántotta az árakat is, tavaly a Xiaomi 13 zászlóshajó már alig volt olcsóbb, mint a Samsung S23-széria hasonló darabja. A gyártó azonban nem feledi, mi adja a profit nagy részét: az olcsó mobilok. Így minden évben kapunk Redmi Note termékcsaládot, ami elérhető áron kínál korrekt minőséget.

A Redmit Note 13 termékpalettája meglehetősen széles, hazánkban például négy készülék közül lehet válogatni: adott a Note 13, a Note 13 5G, a Note 13 Pro és a Note 13 Pro+. A mobilok ára is igen széles skálát fed le, 90 ezertől kezdve egészen 200 ezer forintig. Na de mégis mire képes ma egy olyan telefon, amiért mindössze 100 ezer forintot kell kifizetni? Ha csak papíron nézzük az adatokat, rendkívül sokat.

Mohos Márton / 24.hu

Xiaomi Redmi Note 13

A dizájn itt sem változott tavalyhoz képest: adott a szokásos, 6,67 hüvelykes kijelző, ami az árból kifolyólag némileg szélesebb kávával rendelkezik, mint a testvérei, azonban ez egy ilyen olcsó mobilnál abszolút megszokottnak mondható. A lekerekítés nélküli, 1080 x 2400 pixeles, 120 Hz-s képfrissítéssel bíró AMOLED panel remekül teszi a dolgát, és jó hír, hogy a fényerőt is közel másfélszeresére, 1800 nitre növelte a gyártó, ami még mindig nem világverő, a képernyő beláthatóságával mégsem adódott gondom.

A gombok elhelyezése szintén változatlan: jobb oldalon a hangerőszabályzó alatt található a bekapcsológomb. A feloldás idén már optikai ujjlenyomat-érzékelővel zajlik, ami még a legolcsóbb modellnél is a képernyő alá került. Az érzékelő ráadásul elég korrektül teszi a dolgát, egy, maximum két gyors érintés után már fel is oldja a lezárt kijelzőt. Felül szokás szerint ott a mikrofon, az infraport és gondolva a kitartó kábeles fülhallgató használókra, még mindig megtalálható a jack-csatlakozó.

Szintén kedves gesztus a gyártótól, hogy nem csupán nagyobb tárhelyet, de SD-kártyával történő bővítési lehetőséget is kínál a vásárlóknak.

A SIM tálcán két kártyának, vagy egy SIM-kártyának és egy SD-kártyának van hely. Alul ott van még az USB-C csatlakozó, és a hangszóró is, ami idén már nem monó, a szelfiakamera felett nem sokkal ugyanis már ott van a második, alig észrevehető hangrés. Persze, ha őszinték akarunk lenni, a hangzás nem túl jó, a basszus egy az egyben hiányzik a rendszerből. Pozitívum viszont, hogy IP53-ról IP54-re változott a védelmi tanúsítvány, így nagyobb az ellenállás a fröccsenésekkel szemben.

Galéria
Mohos Márton / 24.hu

Akkumulátorként egy 5000 milliamperórás telepet kapunk, amivel átlagos használat mellett nagyjából egy-másfél napot vészelhetünk át töltés nélkül. Vezetéknélküli töltés (értelemszerűen) nincs, a maximális töltési sebesség 33 watt, az ehhez szükséges töltőfej pedig megszokott módon most is része a csomagolásnak. A dobozban emellett találunk egy, az eddig használt, gyorsan besárguló átlátszó toknál sokkal minőségibb, szürke műanyag tárolót is, ami remekül fest a készülékre pattintva. Ez már csak azért is hasznos, mert elfedi az ujjlenyomatmágnes műanyag hátlapot, és védi az indokolatlanul kidomborodó és nagy helyet foglaló hátlapi kamerákat is. A mobil védelméről emellett Corning Gorilla Glass 3 és előre felapplikált fólia gondoskodik.

Döcögős élmény

A burkolat alá benézve érthetővé válik az árcédula, ugyanakkor adódik a kérdés: hogyan lett még döcögősebb a felhasználói felület és a különböző appok betöltése tavalyhoz képest? Idén ugyanis már nincs sem 64 gigás tárhellyel, sem pedig 4 gigabájt memóriával felszerelt modell, 128/6 gigabájt a minimum. Lapunkhoz ráadásul a 256/8 gigás változat jutott el, ami ugyanazon Snapdragon 685 lapkakészlettel, valamint az Adreno 610 grafikus maggal van felszerelve, mint a tavalyi mobil, a felhasználói élmény mégis sokkal többször bicsaklott meg, mint emlékeink szerint 2023-ban.

A haptikus visszajelzés érezhetően késik, és néha még a rendszeralkalmazások, például a kamera app betöltése is több időt vesz igénybe, mint ami ilyenkor elvárható lenne.

A gépelés „minősége” ugyanakkor korrektnek nevezhető, és a videós tartalmak sem akadoztak, így a fenti anomáliák ellenére hétköznapi használatra simán megfelel a mobil. Ha viszont valami komolyabb feladat elé akarjuk állítani, érdemes türelmesen nekiállnunk a folyamatnak, és kerülni a kettőnél több alkalmazás párhuzamos használatát, ugyanis nálam nem egyszer előfordult, hogy pár másodpercre elment pihenni a rendszer, amikor ide-oda ugráltam a különböző applikációk között.

Mohos Márton / 24.hu

A készülék Android 13 alapokon futtatja a MIUI 14-et, viszont a közeljövőben ez a készülék is megkapja a HyperOS frissítést – ami a gyártó vadonatúj, már Android 14 alapokon nyugvó kezelőfelülete. A készülékhez három év szoftverfrissítés és négy év biztonsági frissítés jár. Egyéb specifikációk terén érdemes megemlíteni, hogy a mobilt NFC-vel és Bluetooth 5.1-gyel vértezték fel, illetve a navigációs műholdakhoz való csatlakozással sincs gond. 4G-s modell lévén nem meglepő módon hiányzik az 5G, és Wi-Fi 6 támogatás sincs, be kell érnünk az eggyel korábbi szabvánnyal.

Fotózgassunk!

A Xiaomi évek óta próbál egyre és egyre nagyobb számokat társítani a kameráihoz, azonban fontos hangsúlyozni, hogy a megapixelek száma nem feltétlenül arányos azzal, mennyire jók a képek. Erre jó példa, hogy a hátsó kamerasziget fő egységét 50 megapixelről 108 megapixelre növelték, több fény azonban nem jut a lencsébe, és az optikai nagyítás mértéke sem javult, így fotós képességek terén nem tapasztalható szignifikáns javulás a tavaly tavasszal debütált korábbi modellhez képest.

Az is meglepő, hogy a PDAF (fázisdetektáló) fókusszal ellátott kamera ugyan papíron jó lenne a gyors mozgások rögzítésére, nálam viszont többnyire elmosódott képeket produkált a mobil.

Normál fényviszonyok mellett még csak-csak korrektnek mondható a fotók dinamikatartománya, a mesterséges fényekkel azonban nem tud mit kezdeni az egység, és még 108 megapixeles fotómódba kapcsolva is meglepően nagy a képzaj. A 8 megapixeles, 120 fokos ultraszéles látószögű, és a 2 megapixeles makró objektívek most sem tesznek hozzá sokat a csízióhoz. A videók minősége hasonlóan idejétmúlt, a maximum, amit kihozhatunk, az 1080p/30 fps, nem túl jó hangminőséggel. A szelfikamera is ugyanerre képes, ahol hasonlóan a főkamerához, nőtt a megapixelek száma, 13-ról 16-ra. Teljesítményben ugyanakkor itt sem tapasztalható pozitív változás.

Mohos Márton / 24.hu

Ennyiért még mindig korrekt

A Redmi Note 13 4G készülék nagyon messze van a csúcstelefonok képességeitől, de ugyanez elmondható az árkülönbségről is. A Xiaomi pontosan tudja, kiknek akarja eladni ezt a telefont, nem véletlen, hogy megmaradt a jack-csatlakozó és az SD-kártya bővítésének lehetősége. Aki nem akar, vagy tud sokat költeni egy mobilra, annak viszont szembe kell néznie azzal, hogy az átlagnál néha több türelemre lesz szüksége az appok betöltésénél, továbbá a fotók minősége sem lesz csúcskategóriás.

A vízállóság terén végbement javítás, a kamerarendszer részleges fejlesztése, a nagyobb memória és tárhely biztosítása, valamint a kiváló minőségű kijelző azonban továbbra is komoly ütőkártya a kínai gyártó kezében, főleg ebben az árkategóriában.

Nem sok olyan gyártó van ugyanis, ami energiát fordítana az alsókategóriás készülékek iránt érdeklődők igényeinek kielégítésére, és még kevesebben vannak azok, akik szép lassan lecsepegtetik a drágább mobilok képességeit ebbe az árszegmensbe.

Ha tehát a pénz az elsődleges szempont, a Redmi Note 13 4G nem rossz megoldás, ugyanakkor pár tízezer forinttal többért már érdemes körbenézni más gyártók kínálatában is. A készülék január 24-étől vásárolható meg hazánkban, a Xiaomi kereskedelmi partnereinél fekete, zöld és kék színek közül válogathatunk. 90 ezer forintért a 128/6 gigabájtos változat vihető haza, 100 ezerért pedig a 256/8 gigabájtos modellhez juthatunk hozzá.

Mohos Márton / 24.hu A fekete tok jár a készülék mellé.

Xiaomi Redmi Note 13 specifikációk:

  • Kijelző: 6,67″ AMOLED kijelző, 120 Hz
  • Processzor: Snapdragon 685
  • Memória: 8 GB
  • Háttértár: 256 GB
  • Hátlapi kamerák: 108 MP főkamera, 8 MP ultraszéles látószögű kamera, 2 MP makrókamera
  • Szelfikamera: 16 MP
  • Akkumulátor: 5000 milliamperóra, 33 wattos gyorstöltés
  • Méret: 161.1 x 74.95 x 7.98 milliméter
  • Súly: 188 gramm
  • Egyéb: Bluetooth 5.1; NFC; IP54-tanúsítvány
Kapcsolódó
Remek ajánlat a Xiaomi új középkategóriás okostelefonja
Nem hibátlan, de jól összerakott mobil a Redmi Note 13 Pro+ 5G.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik