Tech tesztlabor

Furcsa szerzet a Dyson „új” felmosni képes porszívója

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
A konkurencia által diktált tempónak megfelelve 2023 végén a Dyson is előállt egy olyan vezeték nélküli eszközzel, amivel már nemcsak porszívózni lehet, de felmosni is. Bár a V15s Detect Submarine elvégzi a feladatot, amit a gyártó ígér, azért vannak olyan részletei, amelyek láttán felvontam a szemöldököm.

Sokan nem is gondolnák, de a rúdporszívók piaca nagyjából ugyanazokkal a kihívásokkal küzd, mint az okostelefonoké: a gyártók minden évben jönnek az új modellekkel, miközben egyre nehezebb értékelhető innovációval előállni.

A rövid üzemidő és a semmire nem jó szívóerő problémáját már évekkel ezelőtt megoldották az olyan gyártók, mint például a Dyson, úgyhogy marad az átlagfelhasználók számára sokszor érzékelhetetlen teljesítménynövelés, illetve az olyan extrák, mint például a padlót bevilágító, a legapróbb koszt is láthatóvá tévő surlófény. Emellé érkezett meg a közelmúltban a multifunkcionalitás új szintje: már felmosni is lehet ezekkel a vezeték nélküli eszközökkel.

Utóbbira példa a Philips tavaly piacra dobott, általunk is tesztelt, és egészen jól működő megoldása, a konkurens Dysonnál pedig 2023 végére értek be a hasonló fejlesztések, és az ősz folyamán hazánkba is megérkezett a nyáron bejelentett, beszédes nevű V15s Detect Submarine Absolute. A gép legfontosabb jellemzője, hogy tartozik mellé egy olyan különleges fej, amivel már fel is tudjuk mosni az otthonunk keménypadlóját – cikkük erre a speciális kiegészítőre koncentrál.

Adrián Zoltán / 24.hu A Submarine fej a Dyson egyik idei nagy újdonsága.

Dyson V15s Submarine Absolute

A komplett csomagról azt érdemes tudni, hogy a speciális fej mellé a 2021-es csúcsmodellt, a V15 Detectet pakolta a gyártó, ami 240 AW szívóerővel, (eco módban) akár 60 perc üzemidővel, 0,77 literes portartállyal és jó pár kiegészítővel rendelkezik. Konkrétan az alábbiakkal:

  • porszívófej portartállyal,
  • cserélhető akkumulátor,
  • porszívócső,
  • Fluffy Optic motoros, szőrkefés, világító tisztítófej,
  • Digital Motorbar motoros szőnyegtisztítófej,
  • Hair Screw motoros kárpittisztítófej,
  • Submarine felmosófej és csöpögtetőtálca,
  • résszívófej,
  • kombinált (széles nyílású és puha kefés) szívófej,
  • falra szerelhető dokkoló,
  • töltőadapter az akkumulátorhoz.
Adrián Zoltán / 24.hu A készülék dobozából ezen „összetevőket” bányászhatjuk elő.

Ez a típus ugyan nem járt a tesztlaborunkban, de aki kíváncsi rá, hogy a felmosáson kívül nagyjából mire képes a porszívó, annak ajánlom a V12 Detect Slim cikkünket. Az ott leírtak szinte teljes egészében igazak a V15-re, azzal a nem elhanyagolható kiegészítéssel, hogy ezen a gépen még folyamatosan nyomva tartandó ravasz van hagyományos bekapcsológomb helyett. Cserébe viszont a gép teljesítménye és szívóereje jelentősebb, illetve nagyobb az aksi és a portartály is.

Mossunk fel!

A minden korábbi kiegészítőnél nagyobb Submarine alapvetően ugyanúgy működik, mint a Dyson összes cserélhető feje (csak fel kell pattintani a porszívócső végére), de a használata azért igényel némi előkészületet. A világoskék színű fej egy piros gombot nyomva tartva szétszedhető, így férünk hozzá a feltöltendő víztartályhoz, a piszkos folyadékot tartalmazó nyitott tárolóhoz, illetve a puha szőrű hengerhez, ami a szerkezet többi elemével együtt a csap alatt könnyen tisztítható. A tartályba a kupakját lecsavarva tölthető víz, majd az elemeket újra összecsúsztatva jöhet a felmosás.

Galéria
Adrián Zoltán / 24.hu
A Submarine fej három fontosabb eleme, illetve a szürke csöpögtető, amiben két takarítás között tárolhatjuk.

A működési elv meglehetősen egyszerű: a fő egység markolatán lévő ravaszt lenyomva több ponton elkezd benedvesedni a henger, ami pörögve sikálja a padlót, a koszt és a felesleges vizet a centrifugális erő a kiegészítő belsejében lévő tárolóba hajtja. Illetve belül van még egy olyan extra elem, ami a hengernek feszülve kinyomja abból a koszos folyadékot, továbbá szépen felfogja a rá ragadt piszkokat.

A rendszer alapvetően jól működik, a henger nemcsak benedvesíti, hanem tényleg súrolja a padlót, eltünteti a kisállatok tappancsának nyomát, a zsíros kéz-, a sár-, illetve a kólafoltokat, és alapvetően tiszta, fényes lesz a felület, ahol 3-4x áthúzzuk a fejet.

A makacsabb foltoknál pedig lehet azzal játszani, hogy áthaladunk rajtuk, a nedvességgel puhítunk, majd visszatérünk újra súrolni. Fontos ugyanakkor, hogy a Submarine nem pacsálja szét a vizet és nem hagy maga után felesleges folyadékot, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy a használatot követően vízfoltos marad a padló.

Amivel nem voltam teljesen elégedett, hogy a falak és szekrények mentén mindig maradt egy nagyjából egy centis rész, amivel a henger nem tud mit kezdeni, illetve az igazán komoly szennyeződésekkel (olaj, leszáradt macskatáp, viasz stb.) ez a gép nem boldogul. Még akkor sem, ha hígítva felmosószert teszünk a víztartályba.

Adrián Zoltán / 24.hu Csillog utána a padló.

Emellett az sem ideális, hogy a folyadéktároló űrtartalma mindössze 3 deciliter. Tapasztalataim szerint ez nagyjából 40 négyzetméter alapos feltakarítására elegendő. A vízpótlás a fej szétszedése miatt elég körülményes művelet, és emellé elég bosszantó tud lenni, hogy a piszkos folyadék 0,36 deciliteres tárolója nyitott. Ha nem megfelelően (tehát folyamatosan vízszintben tartva) emeljük meg a kiegészítőt, a koszos lötty azonnal visszafolyik a feltakarított padlóra.

Számomra hiányosság még, hogy nem szabályozható a vízadagolás (ami a makacsabb foltoknál nagyon jól jönne), illetve kihagyott ziccernek tartom azt is, hogy felmosás közben nincs porszívózás. A felmosófej hiába illeszthető a porszívócsőbe, a hengeres csatlakozó vége teljesen zárt, és felmosás közben az eszközünk szívómotorja nem is működik. A kiegészítő fentebb ecsetelt kialakítása miatt ez persze érthető, de egyben azt is jelenti, hogy felmosni csak egy rendes porszívózás után érdemes.

A nedves hengerfej koránt sem végez olyan alapos munkát, mint amikor szimplán csak porszívózunk a V15s-sel – nálam többször előfordult például, hogy a forgó henger keltette légáram egyszerűen odébb lökte a porcicákat (és ez még csak az a kosz, amit szabad szemmel láttam). Mindez azért is kellemetlen az amúgy innovatív Dyson számára, mert a Philips korábban említett (és olcsóbb) megoldásánál a vízadagolást és a felmosás közbeni porszívózást is megkapjuk.

Adrián Zoltán / 24.hu

Furcsa ez nekem

A brit gyártó felmosós próbálkozása tehát messze nem tökéletes, de a Submarine fej a hiányosságai ellenére is egy hasznos kiegészítő tud lenni. Éppen ezért nem csodálkoznék, ha sok Dyson-porszívós tulajdonos gondolná azt, hogy a hibái ellenére beszerez egy ilyen kiegészítőt a már meglévő eszközéhez.

Nekik van egy elég rossz hírem.

A V15s Detect Submarine csomagban található felmosófej külön nem megvásárolható, csak akkor juthatunk hozzá, ha megvesszük az említett gépet, ugyanis a kiegészítő nem kompatibilis semelyik más porszívóval, még a pontosan ugyanilyen, sima V15 modellekkel sem. Ennek oka, hogy a fej működéséhez módosítani kellett a porszívó szoftverét, és lévén a Dyson ezen gépei nem okoseszközök, utólag erre nincs lehetőség.

Én amúgy kipróbáltam, feltettem a Submarine fejet egy régi V15-re, aminek fogalma nem volt róla, hogy csatlakoztattam a kiegészítőt, így a ravaszt megnyomva a gép elkezdett szívni, és a „lezárt” vég miatt azonnal le is állt a motor.

A frissebb szoftver használatát amúgy csak az jelzi (amellett, hogy ilyenkor működik a felmosófej), hogy a porszívó digitális kijelzőjén megjelenik egy vízcsepp ikon, illetve egy százalékos érték, ami az akkumulátor töltöttségét jelzi. Ide kapcsolódó pozitív apróság, hogy felmosás közben ugye nem megy a főmotor, ami azt jelenti, hogy a 3600 milliamperórás akkumulátorral jóval tovább lehet felmosni, mint amennyi porszívózásra képes a gép eco módban (ami a V15s esetében nagyjából 60 perc).

Adrián Zoltán / 24.hu Felmosni sokkal tovább tudunk, mint porszívózni.

Bár azt értem, hogy a szoftverfrissítéssel a Dyson nem tudott mit kezdeni, azt viszont meglehetősen furcsának találom, hogy a gyártó miért egy kétéves porszívót adott ki újra az idei extrával. Az idén ugyanis a boltokba került a cég eddigi legerősebb, praktikus újdonságokat is tartalmazó rúdporszívója, a Gen5detect – miért nem ehhez fejlesztették le a felmosós extrát? És hogy még kuszább legyen a kép: a tavalyi V12 Slimből is létezik felmosófejes verzió, azt viszont nem árulják Európában.

Sok lesz az

Adott tehát egy kétéves, frissített szoftverrel szerelt gép, aminek a legnagyobb újdonsága, hogy kapunk mellé egy felmosófejet. Mindezért jelenleg 399 990 forintot kér a gyártó. A Dyson gépei sosem olcsók, cserébe – legtöbbször – olyan takarítási teljesítményt és élményt biztosítanak, amihez kevés fogható van a porszívók piacán.

A V15s Detect Submarine esetében ugyanakkor a megszokott élményfaktor bizony hiányzik. Az alap V15s remek eszköz, de a felmosófej kialakításán és működésén érződik, hogy ez még nem egy kiforrott megoldás, és figyelembe véve, hogy vannak már ennél jobb megközelítések a piacon, nem is tudom azt mondani, hogy a kiegészítő megéri a 100 ezer forintos felárat. A Submarine ugyanis a cikkünk írásának pillanatában ennyivel kerül többe, mint egy felmosófej nélküli sima V15 Detect Absolute.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik