Tech hardverteszt

Megnéztük, mire képes a Dyson eddigi legerősebb rúdporszívója

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Már hazánkban is kapható a Dyson legújabb, Gen5detect Absolute nevű vezeték nélküli rúdporszívója, ami kategóriáján belül a gyártó eddigi legerősebb gépe. A marketing szerint az eszközbe épített vadonatúj motor percenként 135 000 fordulatra képes, mi pedig megnéztük, hogy a hangzatos teljesítmény pontosan mit is jelent a valóságban.

A Dyson – a legtöbb gyártóhoz hasonlóan – évente jelentkezik új porszívó modellekkel: 2021-ben dobták piacra az akkoriban legjobb teljesítményű V15-öt, amit 2022-ben követett az általunk is tesztelt, valamivel kompaktabb V12, idén ősszel pedig megérkezett a Gen5detect, amit a cég az eddigi legerősebb gépeként emleget. Mivel megmagyarázhatatlan érdeklődést mutatok a porszívók iránt, így kíváncsi voltam, ez pontosan mit jelent a gyakorlatban, ahogy arra is, hogy az eszköz milyen újdonságokat tartogat az amúgy kifejezetten jól sikerült elődeihez képest.

Dyson

Dyson Gen5detect Absolute porszívó

A Dyson porszívók általános ismérvei közé tartoznak, hogy mindig meglehetősen szokatlan színösszeállításban pompáznak, és elég jól fel vannak szerelve kiegészítőkkel. Előbbi most is igaz, hiszen a tesztkészülék részben lila és neonkék elemekből áll, utóbbi viszont picit csalódás a korábbi modellekhez képest, ugyanis a gép csomagolását kibontva az alábbi alkatrészek várják az embert:

  • porszívófej motorral és portartállyal,
  • cserélhető akkumulátor,
  • porszívócső,
  • motoros, Fluffy Optic szőrkefés világító tisztítófej,
  • motoros Digital Motorbar szőnyegtisztítófej,
  • motoros Hair screw kárpittisztítófej,
  • újratervezett résszívófej,
  • kombinált (széles nyílású és puha kefés) szívófej,
  • falra szerelhető dokkoló,
  • töltőadapter az akkumulátorhoz.
Adrián Zoltán / 24.hu Ezeket az alkatrészeket bányászhatjuk elő a gép csomagolásából.

Első blikkre ez elég jó felhozatalnak tűnik, de ha összehasonlítjuk a V12 és V15 tartozéklistájával, akkor máris látszik, hogy a cég ezúttal kispórolta a csomagból a flexibilis használatot biztosító könyököt (low reach adapter), illetve a kifejezetten praktikus, csőre pattintható fejtárolót is. Bár egyik hiánya sem katasztrófa, azért csak felmerül az emberben, hogy megtarthatták volna őket, ha már ez a modell drágább, mint a korábban emlegetett porszívók. Mondom ezt úgy, hogy azért van itt egy érdekes változás, ami megkülönbözteti a Gen5detectet a Dyson eddigi összes takarítógépétől.

A résszívófej mindig a csomag része, viszont az itteni verziót áttervezték, méghozzá az előnyére. A kiegészítő immár úgy „működik”, hogy beilleszthető a porszívócső felső részébe, némileg meghosszabbítva azt (eleve így kapjuk meg őket a dobozban). Ezen megoldásnak hála takarítás során folyton velünk lehet, amikor pedig szükség van rá, pusztán egy mozdulattal eltávolítható a cső, és máris kiszippantható a por egy nehezen elérhető sarokból. Hasznos extra továbbá, hogy a modulárissá alakított kiegészítőnek van egy lehúzható puhakefés feje is, ha esetleg a kocsi bőr üléseit porszívóznánk végig, de nem szeretnénk, hogy a műanyag fej megsértse a kényes felületet.

Galéria
Adrián Zoltán / 24.hu
A résszívófej összeilleszthető a porszívócsővel.

Bár a különbségeket nehéz észrevenni, de a Gen5detectet fő egysége az új motor okán valamivel nagyobb és nehezebb, mint a V15 esetében. Az eltérés 40 deka, az új modell már 3,5 kg, a portartály űrtartalma pedig változatlan: 0,77 liternyi helyünk van a kosz felszippantásához.

Ennél valamivel fontosabb, hogy a V12-höz hasonlóan már itt sincs folyamatos nyomva tartást igénylő ravasz, helyette az LCD-kijelző fölé került egy hagyományos bekapcsoló gomb, amivel a legtöbb porszívóhoz hasonlóan egyetlen érintéssel elindítható és leállítható a motor. Ennek hála már nem fárad el az ember ujja takarítás közben, viszont némileg több energiát igényel a korábbinál valamivel nehezebb eszköz mozgatása – ez viszont abszolút elfogadható kompromisszum.

Galéria
Adrián Zoltán / 24.hu
Végre nem kell folyamatosan nyomni a ravaszt a motor működtetéséhez.

A már említett kerek képernyőn most is látjuk, hogy milyen fokozaton takarítunk (eco, auto, boost – ezek közt a kijelző alatti gombbal válthatunk), mennyi ideig bírja az aksi az adott teljesítmény mellett, illetve információt kapunk arról is, hogy mennyi és milyen méretű koszt szippantottunk fel a földről. Ezt már a V15 is tudta, és véleményem szerint nem sok értelme volt, hogy a gép ezt jelezte a számomra, viszont a Dyson – valószínűleg a tesztek és a felhasználói visszajelzések alapján – módosított a megjelenítésen, így most már az is leolvasható a kijelzőről, hogy felszívtunk-e minden szennyeződést. Koszos területre érve a koszméretet jelző csíkok növekedni kezdenek (a felszippantott mennyiséget egy Piezo-szenzor „számolja”), ha pedig visszazuhannak nullára, akkor a gép szerint eredményes volt a takarítás.

Ennek már egy fokkal több értelme van, mint a korábbi megoldásnak, de én még így is csak látványos parasztvakításnak tartom, főleg annak fényében, hogy a Laser Fluffy tisztítófej természetesen most is megkapta a surlófény funkciót. Ez a kiegészítő jobb sarkába helyezett zöld lézer, ami szépen bevilágítja a padlót, megmutatva a legapróbb szennyeződést is. Ezt a megoldást használva sokkal jobban látszik, megfelelő volt-e a porszívózás, mintha a képernyőn megjelenő ábrákat figyelnénk.

Adrián Zoltán / 24.hu A surlófény szépen megvilágítja a koszt, ha van (a képen nem sok akad).

Ami újítás ezen a fronton, hogy a súrlófény jóval erősebb, mint korábban, a fényerő lényegében a duplájára nőtt, amire szükség is volt, viszont a Dyson megoldása még mindig nem tökéletes. Világos padlón, természetes fény mellett továbbra sem olyan hatékony, mint más gyártók hasonló megoldásainál, ahol több egymás mellett elhelyezett LED gondoskodik arról, hogy bármilyen fényviszony mellett lássuk, hogy pontosan mi kerül a gép elé. Ha viszont félhomályban, ne adj isten egy sötétebb szobában takarítunk, akkor a Dyson eszközét használva is elhűlve fogjuk látni, hogy valójában mennyi piszok van a szabad szemmel tisztának tűnő padlón.

Minek fény a porszívófejre?

A súrlófény lényege nem az, hogy lássunk az ágy alatt is – bár kétségtelenül erre is használható. Egy jó megoldás tökéletesen bevilágítja a padlót, így láthatóvá válik a szabad szemmel amúgy nem érzékelhető kosz és por, sőt, tulajdonképpen az is, hogy a porszívónk használatával mennyire sikerült azokat feltakarítanunk.

És akkor a teljesítmény

Mielőtt rátérnénk a konkrét szívóerőre, érdemes tudni, hogy a Gen5detect auto fokozata az elődökhöz hasonlóan most is úgy működik, hogy a porszívózott felület típusa és az ott található szennyeződés mennyisége alapján szabályozza a motor teljesítményét. Ennek megfelelően a szőnyegre érve a gép magasabb fokozatba kapcsol, a keménypadlón visszavesz a szívóerőből, de itt is fel tud pörögni, ha mondjuk sárdarabok, kiszóródott rizs vagy a macska által kikapart alom kerül az útjába.

A tesztidőszak alatt az auto fokozat olyan jól, és olyan megbízhatóan működött, hogy véleményem szerint érdemes szinte mindig így használni a porszívót. A legtöbb lakásban ennél többre aligha lehet szükség, a legerősebb boost módba pedig csak akkor érdemes felkapcsolni, ha egy tényleg retkes, hónapok óta nem tisztított autót, vagy egy kanapé kisállatszőrös kárpitját szeretnénk kitakarítani.

Adrián Zoltán / 24.hu A boost fokozat teljesítménye egész döbbenetes.

A boost fokozat amúgy tényleg durva, a percenként 135 ezer fordulat 280 airwattot (AW) eredményez, ami a gyakorlatban már 30 kPa feletti szíverőt jelent – ez több, mint amit sok prémium vezetékes porszívó biztosít, és közel tíz százalékos teljesítmény-növekedést jelent az eddigi csúcstartó V15-höz képest.

Pascal, avagy szívóerő

A különböző takarítóeszközök szívóerejét többek között pascalban szokták megadni, amit Pa-nak vagy kilopascal esetén kPa-nak jelölnek. Ez az az érték, amivel a porszívó az elé kerülő koszt felszívja, vagyis ekkora nyomást fejt ki a takarítandó felületre. Jellemzően a különböző eszközök egymáshoz képesti összehasonlítására is használják annak ellenére, hogy ez a mutatószám nem fedi le teljesen a takarítási képességeket, hiszen azt például az elektromos forgófej által keltett légáram, illetve egyéb más paraméterek is befolyásolják.

Ennek viszont ára van: a motort maximum fokozaton járatva, a Laser Fluffy fej használatával mindössze 14 percet bírt a 2500 milliamperórás (amúgy cserélhető) akkumulátor. Ha pedig átváltunk a kárpittisztító fejre, és nekiállunk a kanapé kiporszívózásának, akkor ez az időintervallum simán visszaeshet 8-9 percre.

Egy lakás alapos kitakarítása tehát közel lehetetlen ezen a fokozaton. A teljesítményszabályzó auto módban ugyanakkor már sokkal barátságosabb üzemidőt kapunk, hiszen így akár 45-50 perc is kihozható az eszközből, a legenergiatakarékosabb eco fokozaton pedig a Dyson által hirdetett 70 perc is elérhető. És ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy a Gen5detect még ilyenkor is 6000 Pascal szívóerőt biztosít, ami az esetek 80 százalékában bőven elég egy átlagos lakás takarításhoz.

Csillagászati áron

A Dyson porszívók sosem olcsók, de Gen5detect Absolute új csúcsot állít a maga 380 ezer forintos árcédulájával. Ezért a pénzért a lehető legerősebb akkumulátoros rúdporszívót kapjuk, ami ésszerű használat mellett kategóriavezető üzemidőt biztosít normális szívóerő kíséretében. Emellé mosható HEPA filterrel is rendelkezik, illetve több ponton fejlődött a közvetlen elődjéhez, a korábbi legerősebb modellhez, a V15-höz képest. Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy a gép maximális teljesítménye viszonylag rövid ideig elérhető, hacsak nem veszünk pótaksikat a készülékünk mellé.

Általánosságban elmondható, hogy amennyiben valakinek van pénze egy ilyen gépre, az egész biztosan nem fog csalódni benne, de véleményem szerint a fejlődés mértéke nem akkora, hogy feltétlenül megérje érte kifizetni a tesztalanyunkért kért extra összeget.

Ha valaki kifejezetten Dyson porszívóra vágyik, de nem mindegy az ára, akkor 40 ezerrel kevesebbért hozzájuthat a V15-höz, 80 ezerért olcsóbban pedig már olyan V12-t lehet venni, ami szintén képes kielégíteni a legtöbb igényt. És ezen a ponton azt sem szabad elfelejteni, a Gen5detect Absolute áráért a konkurensek egyike már olyan modellt kínál, amivel nemcsak porszívózni, de felmosni is lehet.

Kapcsolódó
Méregdrága, és ehhez mérten elég buta a Philips új robotporszívója
A teljesítményre és takarítási képességekre nem lehet panasz, de a szoftveres oldalon hajmeresztőek a problémák – főleg a magas ár ismeretében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik