Nagyvilág

Megvakult a börtönben, kiengedték a kendőt eldobó iráni teológusnőt

Kiengedték a rettegett teheráni Evin börtönből Szadígeh Vaszmagí iráni vallástudóst és nőjogi aktivistát, aki azért került börtönbe még március 16-án, mert élesen tiltakozott a fejkendő kötelező viselése ellen.

Az iszlám vallástudósként szaktekintélynek számító nőt óvadék ellenében helyezték szabadlábra miután az egészségi állapota annyira megromlott a börtönben, hogy a látását is elvesztette.

A nőt „a kibertérben folytatott rendszerellenes propaganda” és „a nyilvános megjelenés a saríának megfelelő hidzsáb nélkül” bűncselekmények vádjával tartóztatták le. Az orvosai már korábban szorgalmazták, hogy kórházba szállítsák, de ezt a hatóságok többször is megtagadták. Vaszmagí még szabadon bocsátása előtt levelet írt az ENSZ tényfeltáró bizottságának, amelyben részletezte a fogva tartása során szerzett tapasztalatait. Kiemelte, hogy jogtalanul tartóztatták le azzal a váddal, hogy levette a fejkendőt, és brutális bánásmódról, kínzásról is beszámolt.

Levelében arról is írt, hogy vaksága ellenére többször is jogi képviselet nélkül vitték kihallgatásra.

A nő tavaly még tavaly novemberben tett közzé egy olyan videót, amelyen nem viselt hidzsábot, fittyet hányva a hazájában a nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályokra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik