Belföld

Elrendelték az osztálytársát megkéselő 12 éves bőnyi lány letartóztatását

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Harminc napra elrendelte a Győri Járásbíróság annak a 12 éves kislánynak a letartóztatását, aki hétfő reggel megkéselte osztálytársát a bőnyi általános iskolában – tudta meg a Blikk.

„Az ügyészi indítvánnyal egyezően a gyanúsított korára tekintettel egy javítóintézetben kell végrehajtani a kényszerintézkedést, ami ellen senki nem fellebbezett” – közölte Máté Kinga, a Győri Törvényszék szóvivője. A döntés oka, hogy az osztályközösség nagy részét még nem hallgatták ki, a lány családi, otthoni körülményeit is kell vizsgálni, illetve a nála megtalált lista miatt nem lehet biztosan kizárni, hogy szabadon hagyása esetén nem követne el újabb bűncselekményt – magyarázta a szóvivő.

A lap úgy tudja, hogy B. Katalin a nyomozási bíró előtt érdemi vallomást tett az üggyel kapcsolatban.

A 12 éves gyermeket előre kitervelten, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével gyanúsították meg.

Bátki Pál ügyvéd az RTL Híradónak elmondta, 5 és 15 év közötti szabadságvesztés járhat a tettéért. Magyarországon 2013 óta büntethetők a 14 év alattiak, de az, hogy a bőnyi késelő kislány elmúlt 12 éves, önmagában még nem elegendő ehhez, igazságügyi orvos szakértőnek kell megállapítania, hogy a gyermeknek volt-e annyi belátási képessége, volt-e olyan értelmi és érzelmi szinten, hogy felelősségre vonható. Az a kérdés, hogy egyáltalán tudja-e, hogy mit csinál, tudja-e irányítani az akaratát – magyarázta a jogász.

Az áldozat apja a Rádió1 Balázsék című műsorában azt mondta, a kés átszúrta lánya tüdejét, megműtötték, az intenzív osztályon van még, de stabil az állapota, és néhány percre már felébredt.

Kapcsolódó
„Valami történhetett a családon belül” – magyarázatot keresnek a helyiek a halállistát vezető bőnyi kislány késelése után
A 24.hu tudósítója a faluban, illetve az áldozat lakóhelyén, a szomszédos Rétalapon kérdezte a helyieket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik