Nagyvilág

A kínai nagykövet elmondta, mit vár a magyar uniós elnökségtől

MTI/Lakatos Péter
Gong Tao kínai nagykövet pohárköszöntője a Magyar Posta a kínai újév alkalmából rendezett bélyegkibocsátási ünnepségen 2024. február 1-jén.
MTI/Lakatos Péter
Gong Tao kínai nagykövet pohárköszöntője a Magyar Posta a kínai újév alkalmából rendezett bélyegkibocsátási ünnepségen 2024. február 1-jén.

Hszi Csin-ping kínai államfő jövő heti hivatalos magyarországi látogatása mérföldkő lesz a két ország közötti kapcsolatok történetében, és új lendületet adhat az együttműködés erősítésében – jelentette ki Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete kedden budapesti sajtótájékoztatóján az MTI beszámolója szerint.

A kínai elnök Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására érkezik Magyarországra május 8-án.

Hszi Csin-ping 2019 utáni első európai útja során Magyarország mellett érinti Franciaországot és Szerbiát. Kínai államfő legutóbb 20 éve járt hivatalos úton Magyarországon.

Az elmúlt években Hszi Csin-ping és Orbán Viktor vezetésével Kína és Magyarország átfogó stratégiai partnerséget alakított ki, és ez az együttműködés egyre szélesebb területeken haladhat előre – mondta a diplomata, hozzátéve, hogy a kínai államfő látogatásán több kétoldalú egyezmény aláírására is sor kerül. Szerinte a két ország közötti kapcsolatok „pragmatikus fejlődéséhez a politikai alapok biztosítottak, Kína és Magyarország kölcsönösen tiszteletben tartja egymás fejlődési útját”.

Kiemelte: az Egy övezet, egy út kezdeményezés egybeesett a magyar kormány keleti nyitás politikájával, és ennek keretében mindkét fél érdekelt az együttműködés elmélyítésében, újabb beruházásokban, amelyek kiterjednek az infrastruktúrára, érintik a telekommunikációt, a vegyipart, valamint a megújuló energia mellett az elektromosjármű-ipart. E program része a Budapest–Belgrád vasútvonal fejlesztése is.

A turisztikai kapcsolatokat segítheti, hogy márciustól vízum nélkül utazhatnak magyar turisták Kínába.

Gong Tao elmondta, hogy Peking a magyar soros uniós elnökségtől azt várja, hogy a magyar fél Kínával szemben racionális és pragmatikus politikára törekszik majd, és erre ösztönzi az Európai Unió többi államát. Hozzátette: Kína hosszú távon tekint az Európával való kapcsolatra, és Magyarországhoz hasonlóan az összekapcsolódást és konnektivitást támogatja, ellenzi a blokkosodást, az ideológiai alapú megközelítést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik