Tech

Ezért nőhetett a sugárzási szint Csernobilban

EyePress News / EyePress via AFP
EyePress News / EyePress via AFP

Új magyarázatot találtak arra, hogy miért emelkedett Csernobil közelében a sugárzás mértéke az orosz invázió kezdetén – írja az IFLScience. A szakértők friss tanulmányukban arról számolnak be, hogy a növekedés hátterében nem a járművek által felvert radioaktív por, hanem a szenzorokat megzavaró azonosítatlan katonai eszközök állhatnak.

Kapcsolódó
Videó: felásták az orosz katonák a csernobili radioaktív erdőt
Valószínűleg nagyobb mennyiségű sugárszennyezett port sikerült belélegezniük.

Február 24-én és 25-én az orosz erők Pripjatyot és a csernobili erőművet is elérték, ekkor jelentős kiugrást észleltek a helyi gamma-sugárzásban. Kutatók egy csoportja a közelmúltban a környék 67 detektorának adatait elemezte, az eredményeket független szakértők még nem ellenőrizték.

A modellezés alapján a katonai járművek miatt felvert szennyezett por nem magyarázza meg az adatokat. A csapat műholdas képek segítségével próbálta nyomon követni a helyi mozgásokat, de az érintett felvételek nem voltak elég jó felbontásúak. Úgy tűnt mindenesetre, hogy a magas sugárzási szintek nem illeszkednek azokhoz a helyszínekhez, ahol radioaktív törmeléket tárolnak. Ez azt jelenti, hogy a szivárgás vagy a szándékos szennyezés sem valószínű magyarázat.

A szakértők szerint valójában az orosz katonai kommunikációs berendezések zavarhatták meg a szenzorokat vagy a központi állomást.

A detektorok vezetékes kapcsolat révén küldik az adatokat, és elképzelhető, hogy csak az orosz eszközök miatt jeleztek anomáliákat. Érdemes hozzátenni, hogy ebben az esetben hasonló lett volna a helyzet más ukrajnai műszereknél is.

A kutatók úgy gondolják, a legvalószínűbb magyarázat az, hogy a csernobili monitorozó rendszer központi állomásánál volt gond az információk fogadásával. Biztosat csak a helyszíni vizsgálatok után lehetne mondani, melyek a háború miatt egyelőre nem megvalósíthatóak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik